Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului serviciului public de administrare a domeniului public si privat privind activitatile de publicitate stradala si afisaj din Municipiul Bucuresti
Comentarii
Tudor 2019-12-29 20:13:20
Bună ziua,

Felicitări pentru inițiativă, pare că mergem în direcția normalizării.

După ce am analizat propunerile dumneavoastră am următoarele observații și întrebări pentru acest proiect supus dezbaterii publice:

1. Acest proiect este făcut pe baza HOTARARII nr. 488/2018 privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL PENTRU AUTORIZAREA, CONSTRUIREA SI AMPLASAREA MIJLOACELOR DE PUBLICITATE. Ce se întâmplă cu noul serviciu public dacă instanța anulează această hotărâre și acceptă contestațiile firmelor de publicitate? ( Din câte știu acest regulament este contestat în instanță și se așteaptă o decizie în această perioadă).

2. Registrul Unic de Publicitate al Municipiului București să fie public (accesibil online), astfel încât fiecare bucureștean să poată verifica dacă un mijloc publicitar este autorizat sau ilegal. Fiecare mijloc publicitar ar trebui să aibă o descriere care să conțină toate detaliile relevante și să conțină și o poză cu amplasamentul pentru o identificare mai ușoară.

3. Din păcate nu se clarifică cum se va face inventarierea (una e cu muncă de teren, alta e să compilăm niște exceluri).

4. Ce se întâmplă cu mijloacele de publicitate de pe domeniul privat? Dar cu cele descoperite ca instalate ilegal? Se stabilește un protocol între noua entitate și Poliția Locală a Municipiului București?

5. Propun eliminarea sau modificarea articolului 43. Trebuie sa lasati o portită pentru a corecta eventualele cazuri in care mijloacele publicitare nu sunt adaptate spațiului public. Propun introducerea unui alineat care să vă permită să eliminați mijloacele în situații excepționale, reglamentate de lege.

6. La indicatori de performanță, la punctul 2, 3 și 5 de ce nu este completat nimic? Este nevoie să fixați niște KPI clari și să alegeți un prag prin care să evaluați profesionalismul noului operator. De asemenea, când ne referim la sesizări, utilizator poate fi considerat și un cetățean care reclamă abuzuri sau nereguli privind publicitatea stradală?

Aș vrea să expun pe scurt experiența mea cu publicitatea ilegală de pe Calea Victoriei, pentru care am făcut muncă de investigație pe cont propriu anul acesta. Legislația și organizarea actuală lasă loc de foarte multe abuzuri ale firmelor de publicitate și proprietarilor. Dacă nu găsiți soluții și pentru abuzuri, ci doar vă pregătiți să faceți mai mulți bani din publicitate, nu faceți nimic diferit față de cei care au fost înainte.

Câteva cazuri identificate:
- prismă metalică amplasată ilegal pe trotuarul de pe Calea Victoriei. Firma a fost amendată, dar structura se află încă acolo. Legea permite o singură amendă, apoi dacă într-un termen anume nu se ridică de pe domeniul public se solicită o decizie de primar pentru îndepărtarea ei. Această cerere fie se pierde prin uriașa birocrație a PMB sau a primăriilor de sector, fie nu are cum să fie implementată, odată semnată. Nu există dotări sau o echipă specializată care să le ridice. Trebuie să vă întrebați cum rezolvați un astfel de caz!
- Structură metalică de afișare publicitate amplasată ilegal pe spațiul public de pe Calea Victoriei - în plus ea este și un pericol public - nicio structură PMB sau națională nu poate face mai mult decât să aplice o singură amendă de 5000 de lei. Vă întreb iar, cum vă asigurați că din zonele protejate listate se vor elimina aceste structuri de afișaj publicitar?
- Structură metalică tip backlit amplasată ilegal pe spațiul privat de pe Calea Victoriei - Poliția Locală a verificat autorizațiile și a aplicat o amendă pentru amplasare fără autorizație. Au început demersurile pentru trimiterea în judecată, ca să aibă o decizie judecătorească pentru dezafectarea lor. În cazul unei decizii favorabile dezafectării cine este responsabil să facă asta? Un astfel de proces poate dura 2 ani? Se confiscă banii făcuți ilegal în perioada de 2 ani? PMB, bucureștenii, primesc vreo compensație pentru că au fost afectați de aceste structuri timp de 2 ani? Alte întrebări.

Mulțumesc și succes!