Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal STRADA DOAMNEI NR. 7-9-11/ SECTOR 3
Comentarii
Razvan Hotin 2020-07-01 03:36:35
Minunat, inca un santier in centrul orasului.

1. Ce se va intampla cu cladirea fostului cinema Doina? Ea figureaza ca monument istoric partial? Nu inteleg cum vine asta, ori e monument istoric ori nu este? Ramane doar fatada sau va fi demolata cu totul? Pun si eu o intrebare: Intrarea din hotelul Novotel (copie a intrarii fostului Teatru National) poate fi considerata monument istoric?

2. De ce nu se integreaza si cladirea fostului cinematograf in proiect, poate chiar reactivand vechea functiune? Suntem totusi in miezul orasului istoric, daca nici aici nu activam cultura, unde o facem?

3. Regimurile maxime sunt enorme pentru frontul propus, mai ales ca terenul in discutie este inconjurat de cladiri monument istoric, unele de clasa A, 32m inaltime maxima stim exact ce inseamna, se va construi pana la maximul posibil, iar acest lucru nu va pune in valoare nicio alta cladire, doar va avantaja buzunarul proprietarului.

4. Care e treaba cu asimetria din plan, de ce pe o parte viitoarea cladire are 5 etaje si pe cealalta 6?

5. In plan se prevede acces auto, alt element minunat.Intrebarea este de ce strada Doamnei si strada Academiei nu sunt pietonalizate, doar avem o parcare la doi pasi care poate fi folosita, de ce trebuie ca masinile sa mai tranziteze aceste strazi care ar trebui activate socio-cultural?

6. Ce garantii exista ca proiectul va fi unul de calitate si se va integra armonios cu restul cladirilor din zona?
Vad Brâncoveanu 2020-07-05 00:04:48
Total împotrivă, este o zonă centrală extrem de importantă. Reabilitați cinematograful și gata. Nu avem nevoie de modernitate în centrul VECHI, numit așa pentru un motiv anume. Modernizarea se face în zonele periferice în afara centrului
Alexandru Anton 2020-07-05 18:47:27
Mă opun categoric, este un proiect revoltător. Centrul VECHI, trebuie să rămână cât mai VECHI posibil
Bogdan Dumitrescu 2020-07-05 19:21:13
Mă opun. Un proiect complet inadecvat pentru zonă: compromite celelalte clădiri și aerul de altădată al centrului vechi
Mihai Preda 2020-07-07 20:34:15
In sfarsit se face ceva cu terenul viran vizavi de BNR si cu maghernitele de acolo.
Proiectul arata foarte frumos, curtea interioara e o idee excelenta. Terasele verzi de pe acoperis sunt si ele binevenite.
Abia astept sa vizitez cand e gata
Razvan Pop 2020-07-07 20:56:11
Sincer, mi se pare unul dintre putinele proiecte de bun simt pe care l-am vazut in centrul istoric. Nu putem lasa centrul vechi VECHI pt ca asta inseamna sa il lasam mort, in degradare, fara nici o investitie. In orice tara civilizata se fac investitii in centru, dar care respecta contextul. Comentariile negative mi se par total deplasate, acest proiect nu lezeaza cladirile din jur, ci dimpotriva, le pune in valoare, fara a deveni o pastisa istorica kitsch, iar imaginea arhitecturala propusa mi se pare remarcabila. Normal ca are acces auto si parcare, acest lucru este obligatoriu, cerut de catre municipalitate. Pana nu schimba primaria aceasta regula asa trebuie. Corpul cinematografului pare a fi pastrat, cel putin fatada, iar inaltimea propusa corespunde cu cladirile adiacente. Din punctul meu de vedere ar fi un plus pt centrul istoric, nicidecum un minus.
stefalexe 2020-07-07 21:00:59
Sunt impotriva acestui proiect. Partea de monument istoric din vechiul cinematograf trebuie conservata si pusa in valoare, iar spatiul poate fi folosit ca gradina de vara, asa cum a si fost in trecut. Se poate edifica si constructie pe o suprafata mai mica decat cea din proiect, dar respectand arhitectura din zona. Cladirea noua prezentata in proiect nu se incadreaza deroc dpdv arhitectural in contextul local si in general cu ideea de centru vechi, cu care contrasteaza puternic, stricand farmecul zonei, de interes atat pentru bucuresteni, cat si pentru turisti. Practic, cladirea BRD cu fatada de sticla situata in apropiere ar urma sa aiba un frate la fel de odios.
Georgiana 2020-07-07 21:07:16
Daaaa, sa nu cumva sa se contruiasca nimic nou! Sa ramana toate cladirile vechi dar neconditionate, ocupate abuziv! Este plin centrul orasului de cladiri gri care stau sa cada, zone prin care iti este frica sa te plimbi ziua in amiaza mare. Este un teren pe care este o parcare acum!!!
Oricum decizia o vor lua cei care sunt desemnati pt asa ceva.
Mihai Arghire 2020-07-07 21:39:03
Atât timp cât se păstrează fațada fostului cinema Doina mi se pare un proiect bun. Clădirile arată bine și cred că vor revigora o zonă care acum este în paragină. Abia aștept să dispară parcarea improvizată și plină de jeg din Centrul Istoric. Sunt pentru!
Mircea 2020-07-07 21:40:58
Bine ca scapam de paragina si de gunoaie. In felul asta se dezvolta zona.
Anca 2020-07-07 22:01:26
Mi se pare o idee buna. Reimprospateaza imaginea acestui oras decrepit.
Maria 2020-07-07 22:05:58
Este un proiect superb. Avem nevoie de noutate in centrul vechi. Este o zona superba si merita sa aiba parte de un mic machiaj.
Roxana Mandache 2020-07-08 09:13:03
Wooooaw, este superb, imi place cum se imbina noul cu vechiul. Este asa o imbinatie de avangarda si nostalgie. Super proiect! BIG LIKE!
Roxana Mandache 2020-07-08 09:29:31
Un amestec de avangarda si nostalgie foarte interesat si foarte potrivit !
Cristian Teodorescu 2020-07-08 09:35:48
Chiar nu a fost nimeni la Restaurantul Terasa Doamnei in asa zisul monument Cinema Doina? Nu e nici urma de cinematograf si nici de monument. Este un restaurant cu specific romanesc cum vezi in zonele montane si in principiu o adunatura de maghernite. Cine viseaza cinematografe sa militeze pentru restaurarea gradinii de vara : Teatrul Capitol de pe str. Constantin Mille. Zace in paragina de zeci de ani dar nu intereseaza pe nimeni. Sau pentru restaurarea cinematografelor de pe Bulevardul Elisabetha. Astea sunt spatii in proprietatea si administrarea statului. S-au trezit toti nostalgicii sa ceara cinematografe fantoma pe banii unor privati.
Sunt pentru proiect! Ar schimba zona si ar atrage un nivel de clientela mai educat. Din cate am vazut, proiectul propune un spatiu public interior ceea ce mi se pare o mare calitate intr-un oras lipsit de spatii publice.
Claudia Dragomir 2020-07-08 10:07:34
Pare un proiect de bun simt, cu o piateta foarte frumoasa, intr-o zona care are nevoie de igienizare si cosmetizare. Tot centrul vechi se dezvolta, iar cladirile noi creeaza valoare in timp. Nici macar Centrul vechi n-a fost tot construit in acelasi timp, sunt foarte multe perioade istorice in care s-a construit, doar ca majoritatea cladirilor sunt "vechi" pentru noi. Cladirile de astazi vor fi "vechi" pentru altii si tot asa, n-avem cum sa stagnam, iar ideea ca trebuie sa fie facute proiecte la fel ca cele existente mi se pare o ineptie, se pune in valoare contextul arhitectural tocmai printr-un contrast bine gandit, iar in cazul asta este un contrast reusit.
Katya 2020-07-08 10:55:30
Felicitări pentru proiect!!
Cu această ocazie Bucureștiul vechi și trist va avea o nouă față!
Olivia 2020-07-08 11:26:13
In sfarsit o veste buna ! Acea zona din centru vechi arata momentan deplorabil. Ma bucur ca se constrsuieste ceva frumos acolo, poate asa ii incurajam si pe altii sa faca la fel iar primaria macar sa asfalteze / curete strada Doamnei si Academiei !
Ilinca 2020-07-08 11:58:53
Consider ca centrul istoric chiar are nevoie de un proiect ca acesta pentru a se dezvolta. Fondul construit trebuie actualizat, nu poate fi lasat in paragina, mai ales atata timp cat arhitectura propusa este sensibila la context, asa cum este proiectul propus aici. In opinia mea, aceasta este imaginea catre care trebuie sa tintim, in locul oricarei incercari de a imita. De pe urma unei cladiri bine gandite si integrate, caracterul centrului vechi ar avea numai de castigat si s-ar inscrie in randul centrelor istorice in care se intervine in mod civilizat.
Bogdan 2020-07-08 12:52:24
Este un proiect interesant ce aduce un iz de noutate zonei, ceea ce nu este neaparat un lucru rau. Cu putin gust, acest proiect poate chiar pune in evidenta centrul vechi.
Alina 2020-07-08 15:39:42
Ar fi binevenit un astfel de proiect. Arată super!
Mavi 2020-07-08 15:43:23
Zona arată groaznic in momentul de fata. Ce bine ca se pot face astfel de proiecte! Abia aștept sa fie gata!
Cristian Badea 2020-07-08 17:25:54
Sunt împotriva acestui proiect !

O fațada modernă ar distruge complet aspectul zonei , mai ales că Apex tocmai va finaliza o fațada Belle Epoque pentru hotelul său.

Sunt de acord cu parametrii dezvoltării dara fațada sa fie tot Belle Epoque, cu interioare cu detalii din fier forjat, structura metalică și instalații aparente, lăsate vizibile dar realizate tot in spiritul începutului de secol XX.

Fațada trebuie sa respecte aliniamentele etajelor clădirilor adiacente dar și de peste drum, cu ancadramente și finisaje ale epocii menționate, astfel încât Zina sa fie coerentă arhitectural.
Teona Cojocaru 2020-07-08 20:50:30
Extraordinar proiect, avem nevoie de cat mai multe proiecte de acest gen in Bucuresti care sa ridice standardul estetic al capitalei si sa ne aseze, arhitectural vorbind, pe harta Europei! Un categoric DA acestui proiect.
STEFAN 2020-07-08 23:54:22
Sunt contra acestui proiect! Nu se incadreaza cu Centrul Istoric. Va sufoca zona definitiv si pe latime si pe inaltime; deja s-a aglomerat cu alte constructii din zona fara repectarea distantelor Restaurati cladirea monument istoric, se poate face ceva de inaltimea mai joasa, un proiect gandit si de bun simt cu spatiu verde. In alte capitale se respecta vechiul si arta si monumentele,. Nu se fac turnuri peste turnuri si masini la gramada pe strada. Faceti strazi pietonale demne de centrul orasului. Turnurile se fac la periferie nu sa sufoce orasul.
munteanu 2020-07-13 10:58:36
Istoric vorbind, „parcarea” respectivă nu este decât un teren viran, transformat în parcare improvizată, cu aspect sordid, mascat de niște plase de culoare verde (se poate verifica imediat pe Google Maps) și o gheretă pentru paznic, terenul respectiv găsindu-se pe locul fostei terase a restaurantului Blanduzia, datând de dinainte de cel de-al doilea război mondial, restaurant azi desființat, și o clădire demolată, care adăpostea la parter celebra firmă de proteze „Alexandru – bandaje și centuri”. Așa-zisa cafenea liberală, azi desființată s-a deschis în locul cunoscutului magazin interbelic cu articole pentru copii, „La trei ursuleți” iar fosta grădină și cinematograf „Doina” (fostă Terra) s-au transformat într-o cârciumă sordidă de cartier. Problema este că nu tot ce este vechi trebuie păstrat. Terasa „Blanduzia” a fost dezafectată, clădirea cu firma de proteze așijderea, în locul lor este acum un teren viran, că asta este, care nu are ce căuta nicăieri, și cu atât mai puțin în centrul vechi. Ce facem? Păstrăm un teren viran, amenajat în parcare improvizată sordidă? Ca să amintească de ce? De dezastrul imobiliar din timpul guvernărilor post-comuniste? Măcar acest proiect propune ceva în loc. Nu orice este vechi trebuie păstrat. Pe urmă se poate pune în discuție fostul cinematograf Doina. DE unde până unde monument istoric? Sigur, clădirea datează de pe la începutul sec. 20, dar nu prezintă vreun detaliu arhitectonic deosebit, care să fi justificat clasarea ca monument istoric. Dacă s-ar fi păstrat sala originală, cu scaunele cu șezut rabatabil din lemn, cu instalația de proiecție originală, în care să fi rulat bunăoară, filme pentru copii din epocă: Lolek și Bolek, Arabella, Bălănel și Miaunel, etc... ar mai fi mers, sigur, o idee care mi-a trecut prin cap instant – dar dacă nu i-a bubuit nimănui mintea – acum răul e făcut, iar Doina nu e decât o cărciumă sordidă unde se strâng parcangiii ce-și fac veacul pe trotuarele din zonă. La fel este cazul cu fosta „cafenea liberală”. Dacă se păstra magazinul original, cu frescele sale cu ursuleți, era altceva, dar acum, răul e făcut, iar clădirea datând din anii ‘20 este relativ anostă pentru a mai fi pastrată.
Alex 2020-07-13 14:06:33
De prea mult timp era boschetarie. Trebuie renovat, construit de mult.
Marius Budila 2020-07-15 09:42:54
Pentru toti cei care comentati si habar nu aveti, va intreb, cate proiecte de calitate ati vazut voi facute dupa 1990 in Bucuresti? Vreti sa vorbim despre aripa aceea mizerabila lipita de cladirea fostei banci Marmorosch Blank? Slava cerului ca a fost demolata.

Nu spune nimeni ca nu trebuie construit pe spatiul acela (care este o parcare privata abjecta), dar indicatorii urbanistici sunt in bataie de joc.80% din cladirile din jur sunt monumente istorice (Palatul Camerei de Comert si Industrie, blocul Adriatica, Palatul Scoietatii de Asigurari Generala, corpul nou al Bancii Nationale si alte cladiri mai mici), deci acolo trebuie sa fie ceva de calitate care sa se ridice "la inaltimea" cladirilor enumerate.Nu fatade de sticla sau alte idiotenii.Inteleg, nu se mai poate construi neoclasic francez, dar nici sa ridici o cladire de 32m pe stilul Bancorexului, totusi vorbim de o strada relativ ingusta, nepretabila pentru cladiri de 8 etaje.Nu mai zic de faptul ca mii de masini vor iesi zilnic de acolo si vor sta in sir indian pe strada Academiei sau Doamnei ca sa intre in trafic.Zona arata deplorabil, masini parcate aiurea, trotuare meschine, zilnic aglomeratie.

Nu ar fi rau sa ne gandim la spatiul public ca un tot, nu doar ce cladiri construim, dar si cum arata imprejurimile.

Care sunt motivele pentru care se dau indicatori de 32m? Exista studii de trafic? Zona adiacenta e luata in calcul, poate sa devina umana, aerisita, fara masini si trafic?
Mihai Munteanu 2020-07-24 17:17:42
În atenția:
Primarului și viceprimarului Sectorului 4 al Municipiului București
Primarului General al Municipiului București
Arhitectului Șef al Municipiului București
Având în vedere problemele semnalate în prezentul document,
vă solicităm refacerea documentației pentru PUZ strada
POVESTEI 15-15D-17A-19 / SECTOR 4 și repunerea acestuia în
dezbatere publică numai odată ce acestea vor fi rezolvate.
LEGALITATE
Procesul de elaborare, avizare și aprobare a documentației PUZ strada Povestei 15-15A-17D-19 este
afectat de următoarele carențe:
1. Certificatul de urbanism care a stat la baza demarării PUZ-ului are nr. 1253/39395 din 17.11.2015
și a fost eliberat de Primăria Sector 4 cu scopul: elaborarea documentației PUZ / comasare și
informare urbanistică încadrează terenul ÎN MOD ERONAT în zona CB3 – subzona polilor urbani
centrali conform PUG.
- Pe baza acestui Certificat de Urbanism emis cu încadrare eronată a terenului au fost emise o serie
de avize:
 Pe 15.02.2016 – Avizul de Oportunitate al Direcției de Urbanism din cadrul Direcției
Generale de Dezvoltare Urbană a Primăriei Municipiului București
 Pe 07.03.2016 – Avizul tehnic de consultanță preliminară de circulație din partea Serviciului
Proiecte Urbane din cadrul Primăriei Municipiului București
 Pe 01.11.2016 – Punct de vedere din partea Administrației Naționale Apele Române
 Pe 06.12.2016 – Avizul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului
București
- În data de 17.11.2017 Certificatul de Urbanism cu încadrarea eronată a terenului este prelungit cu
încă doi ani și pe baza lui sunt obținute următoarele avize:
 Pe 29.03.2018 – Avizul Preliminar al Direcției Generale de Urbanism și Amenajare a
Teritoriului a PMB
 Pe 29.05.2018 – Adresa din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul-
Spirii” București-Ilfov
 Pe 26.07.2018 – Decizia Etapei de Încadrare a Agenției pentru Protecția Mediului
București
- În data de 12.04.2019 este emis de către Primăria Sectorului 4 un nou Certificat de Urbanism cu
numărul 431 / 14024 unde pentru prim oară este menționat ÎN MOD CORECT că terenul este situat
parțial în zona CB3 – subzona polilor urbani centrali și parțial în zona V1A – zona parcuri, grădini,
scuaruri și fâșii plantate publice)
- Conform legii 24/2007, articolul 18, „este interzisă schimbarea destinației, reducerea suprafețelor
ori strămutarea spațiilor verzi definite de prezenta lege” iar conform PUG București, în zona V1A
„sunt admise numai funcțiunile de spațiu plantat public constând în :
- spații plantate;
- circulații pietonale din care unele ocazional carosabile pentru întreținerea spațiilor plantate și
accesul la activitățile permise;
- drumuri de halaj din care se asigură - prin dimensionare corespunzătoare - accesul direct din
drumuri publice la lac pentru aprovizionarea cu apă a mașinilor de pompieri de tonaj ridicat -
mobilier urban, amenajări pentru sport, joc și odihnă;
- construcții pentru expoziții, activități culturale (spații pentru spectacole și biblioteci în aer liber,
pavilioane cu utilizare flexibilă sau cu diferite tematici), activități sportive, alimentație publică și
comerț;
- adăposturi, grupuri sanitare, spații pentru administrare și întreținere;
- parcaje”
În PUZ-ul propus pentru terenul din Strada Povestei 15-15A-17D-19 pe zona de teren încadrată
în V1A este propus un imobil cu regim de înălțime S+P+11E cu funcțiune mixtă locuințe și birouri deși
această funcțiune nu este permisă conform reglementărilor PUG București
CONCLUZII
Pentru motivele expuse mai sus,
- consider că toate avizele obținute înainte de anul 2019 sunt nelegale deoarece se bazează pe un
Certificat de Urbanism care încadrează eronat terenul conform PUG București
- soluția propusă de elaborator nu respectă prevederile legii 24/2007 și ale PUG București
- solicit primarului și viceprimarului Sectorului 4, primarului general și arhitectului șef al Capitalei, să
oprească aprobarea PUZ-ului pentru Strada Povestei 15-15A-17D-19, aflat în faza de aprobare
și ceară elaboratorilor să refacă întreaga documentație si să propună o soluție care să respecte
prevederile legale și încadrarea corectă a terenului în PUG- București.
Cu respect,
Arhitect Mihai Munteanu – membru PLUS - Filiala Sector 4
AS 2020-07-30 21:13:34
Inca un monument istoric demolat pantru a face loc unei cladiri urate intr-o zona emblematica pentru Bucuresti unde se afla atat de multe cladiri de patrimoniu importante pentru oras: "[...] Imobilul din str. Doamnei nr. 9, inclus în Lista Monumentelor Istorice București, sub denumirea de Cinema Doina (Terra), datată la sfârșitul sec. XIX, conform listei anexe la Ordinul nr. 2314/2004 este declasat parțial, cu menținerea regimului de monument istoric a fațadei imobilului, conform Ordinului de Declasare emis de Ministerul Culturii și Cultelor cu nr. 2456/01.07.2011”" Intreb si eu, zidul care ramane, in bataie de joc, din aceasta cladire monument va mai fi monument? Vom avea ziduri monument si nu din cele ramase din antichitate, le vom crea noi acum prin demolarea ... monumentului?!?
Total impotriva. Sper ca o asemenea gozavie sa nu fie avizata niciodata.