Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice si a imobilelor aflate in ansambluri de arhitectura si zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului Bucuresti program finantat de la bugetul local si din alte surse legal constituite, prin bugetul structurii de specialitate a Municipiului Bucuresti, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, si a Normelor Metodologice aferente
Comentarii
Russu Claudia 2021-04-05 14:16:41
Nu este corecta folosirea banilor publici in favoarea unor persoane private. In ultimii ani prea mult s-au cheltuit fondurile publice catre persoane sau grupuri de interese. Cladirile istorice trebuiesc reabilitate, dar in alte conditii.
roxana mihailciuc 2021-04-05 16:14:23
Asteptam demult acest program,am depus inca din 2019 dosarul la AMCCRS.Pe atunci era vorba de un program similar lansat de fostul primar.O sa citesc documentatia .
Oana 2021-04-05 17:25:04
Buna ziua,

Imi pare rau, dar proiectul acesta este o risipa din banii publici. In contextul in care sunt necesare investitii ESENTIALE in retea utilitati, trotuare, drumuri, extindere infrastructura transport, scoli noi, parcari etc. sa aruncam bani pe niste cladiri care in proportie de 70% sunt niste daramaturi nu are logica mai departe de satisfacerea ego-ul si preferintelor personale ale Primarului. Cladirile acestea, de cele mai multe ori, au functionalitati foarte limitate, din care nu se poate extrage valoare economica care sa justifice costul restaurarii. Spre deosebire de Paris, Stockholm, Amsterdam etc. unde cladirile istorice au mai multe etaje si sunt de tip multi-tenancy, cele din Bucuresti sunt destinate unui singur utilizator si au limitari severe in termen de compartimentari si utilitate. Astfel, declaratia dvs ca acest proiect contribuie la dezvoltarea economica a orasului este falsa. As vrea sa puneti in dezbatere atat costul final, cat si monetizarea acestei investitii. Hard numbers, nu opinii.

Pentru a realiza o balanta intre ratiunea economica si prezervarea patrimoniului, ati putea avea in vedere atragerea investitorilor privati, daca le veti permite sa integreze cladirile vechi in proiecte de tip P+2/P+4 max. Si desigur, sa le dati un permis special, astfel incat sa nu stea 5 ani pana cand pot face ceva (cum se intampla in realitate).

Altfel, cheltuiala aceasta pare la fel de inteleapta precum festivalurile si statuile din administratia precedenta.

Multumesc!
Cristina 2021-04-06 09:11:11
Deci noi toti vom plati pentru cei care locuiesc in constructii monumente sau zone protejate pentru ca acestia nu au fost in stare sa isi intretina proprietatile. Vor da o cladire care valoreaza spre zero, se vor baga milioane de euro si vor primii o cladire cu valoare de colosala....pe care o vor lasa sa se degradeze tinand cont ca nu su fonduri.
Nu ar fi mai corect sa li se impuna inceperea reabilitarii in maxim 5 ani, cu sustinere de 20-30% de la primarie (sau plata in rate pe 30 de ani ) si daca nu isi permit sa o lase celor care isi permit ?
Mi se pare incredibil sa platim toti ca unii care nu sunt in stare sa isi intretina proprietatea sa locuiasca in cladiri monumente sau in zone protejate !
Adrian 2021-04-06 11:00:39
Textul de lege nu prevede in mod explicit eligibilitatea, criteriile si modul de implementare pentru cladirile in regim de condominiu. Din pacate ca urmare a fragmentarii propietatilor, multe cladiri monument istoric sau in cadrul ariilor protejate sunt condominii, unele dintre ele cu Asociatie de Propietari infiintata, insa majoritatea sunt fara Asociatie de Propietari infiintata.
1) care este eligibilitatea, obligatiile si conditiile specifice pentru condominii cu Asociatie de Propietari constituita, poate Asociatia de Propietari, in urma unui vot sa inscrie condominiul in program ?
2) care este eligibilitatea, obligatiile si conditiile specifice pentru condominii unde nu este constituita Asociatie de Propietari constituita. Ce documente sunt necesare ? Declaratii notariale de acceptanta de la locatari ? Acord de vecinatate, etc ?
3) In cazul in care locatari nu sunt de acord cu includerea in program poate Asociatia de Propietari sa includa imobilul in program ?
Florina Angheliu 2021-04-06 14:42:48
Acest Proiect de Lege este binevenit, il astept de 5 ani, altii de mult mai mult timp. In primul rand, cladirile istorice cu rist seismic ridicat sunt un pericol public, in al doilea rand sunt o carte de vizita pentru Bucuresti, Romania in general, cand vine vorba de turistul strain. Turismul este o sursa de venit importanta pentru Romania. Taxele provenite din turism vor plati aceste investitii in cativa ani. Hai sa gandim pozitiv, pana nu se ruineaza aceste Monumente Istorice, bijuterii de arhitectura . Imi place sa ma plimb prin Bucuresti si sa admir cladiri refacute, putem mai mult si mai bine.
Dumitrică Constantin 2021-04-06 15:52:24
Buna ziua!
Imobilele de la art. 6, alin. 3 sunt multe prin Bucuresti? PMB are date?

Nu credeti ca ar trebui clarificata finantarea lucrarilor? De ce sa nu fie si proprietarii obligati sa plateasca? La cum e formulat, vor plati doar daca vor... Nu mi se pare corect. Sa se faca un credit, iar ei sa plateasca rate. Sa fie obligatia pe umerii tuturor contribuabililor?! Nu stiu...

Iar Fondul ala al Capitalei nu se mai face? Ca asa a promis primarul general in programul din campanie.
Ioan 2021-04-06 15:59:57
Buna ziua. Serviciile de proiectare/constructie sunt asigurate de AMCCRS sau exista si posibilitatea ca beneficiarul/solicitantul sa le asigure singur (din proprie finantare sau din fondurile primite)? Adica in situatia in care beneficiarul/reprezentantul asociatiei de proprietari este in acelasi timp si proiectant de arhitectura si doreste sa realizeze singur proiectarea de arhitectura (si studiile suplimentare necesare), poate face asta fara sa se afle intr-un conflict de interese?
Cristian 2021-04-06 19:49:06
Acest mesaj il adresez celor care blameaza acest proiect. Eu spre exemplu locuiesc intr.un imobil din Calea Victoriei, cladire Monument Istoric, vechi de 100 ani dar in stare acceptabila, nu o ruina. Voi cei care blamati acest proiect, cand Calea Victoriei se inchide si va plimbati pe promenada va place sa admirati cladirile vechi?? Vi se pare normal ca noi proprietarii sa consolidam acest bun national si voi toti ceilalti sa il admirati dupa aceea si sa va bucurati de frumusetea lui? Fara ajutorul statului aceste cladiri vor disparea pt ca proprietarii care le.au cumparat de la stat nu le.au primit GRATIS nu le vor putea consolida niciodata fara un ajutor din partea statului. Trebuie facuta o analiza corecta a imobilelor care se consolideaza, nu sa consolidam toate ruinele, dar nici sa nu lasam toate cladirile sa se piarda deoarece pana la urma ele sunt un bun national care dau identitatea Bucurestiului!!!
Stan Alexandru 2021-04-06 20:45:20
Nu sunt de acord! Pe bani publici restaurarea cladirilor private este o aberatie abjecta, atata timp cat sunt inca probleme majore la termoficare, parcari rezidentiale, starea drumurilor, poluare, reciclare. Domnule Nicusor Dan, va rog fiti cu picioarele pe pamant si ganditi,nu visati!
Cristian 2021-04-08 10:22:10
Aceste consolidari ale monumentelor istorice trebuie facute. Statul trebuie sa participe deoarece beneficiaza de pe urma turismului. Fara cladirile istorice Bucuresti-ul isi va pierde identitatea, iar strainii nu vin in Bucuresti sa vada cladirile hidoase ale constructiilor noi ci vin sa vada Centrul Istoric, Calea Victoriei, bld. Magheru, Piata Romana, etc. In multe din cladirile acestea stau oameni normali cu venituri modeste care NICIODATA nu vor avea veniturile necesare sa consolideze aceste imobile!!
Simon 2021-04-08 23:58:37
Este foarte binevenit un asemenea program. Bucurestenii au nevoie de sprijin in elaborarea unui proiect de asemenea anvergura.
Trebuie mentionat MAI clar in acest proiect de act normativ ca: Primaria/ Statul NU face consolidari gratuite! Proprietarii locuintelor si a altor spatii detinute in imobile istorice ori cu relevanta arhitecturala din centrul Bucurestiului, care doresc sa faca acest pas vor plati lucrarile esalonat pe 25 ani (sume pe care bine ar fi sa le stie cu aproximatie inainte sa intre in hora).
As dori sa stiu ce reprezinta garantia imobiliara pe 10 ani.
Ma bucur ca sunt incluse in program si cladirile cu Risc II la cutremur.
O lamurire s-ar putea face in ceea ce priveste cladirile cu Urgenta?
Mult success!
Marinela Tepus 2021-04-09 08:55:01
De ce este necesar un asemenea program:
1. Pentru ca dorim sa locuim intr-un oras modern, european;
2. Pentru a nu mai risca sa ne cada, in cap, o bucata dintr-un balcon/ acoperis/ zid;
3. Pentru ca ne dorim ca imobilele deteriorate de timp, adesea fara aviz de functionare ISU, in care sunt adapostite institutii, firme, magazine etc. sa fie sigure; sa nu mai avem suspiciunea ca s-ar putea prabusi la primul cutremur!
4. Pentru ca asemenea cladiri sunt parte din istoria/ radacinile/ identitatea noastra;
Mai sunt si alte motive...
Felicitari pentru un asemenea proiect!!!
Marinela Tepus 2021-04-09 09:18:56
De ce este necesar un asemenea program:
1. Pentru ca dorim sa locuim intr-un oras modern, european;
2. Pentru a nu mai risca sa ne cada, in cap, o bucata dintr-un balcon/ acoperis/ zid;
3. Pentru ca ne dorim ca imobilele deteriorate de timp, adesea fara aviz de functionare ISU, in care sunt adapostite institutii, firme, magazine etc. sa fie sigure; sa nu mai avem suspiciunea ca s-ar putea prabusi la primul cutremur!
4. Pentru ca asemenea cladiri sunt parte din istoria/ radacinile/ identitatea noastra;
Mai sunt si alte motive...
Felicitari pentru un asemenea proiect!!!
ionut stan 2021-04-09 23:30:55
Un proiect care aduce plus valoare Bucurestiului in cazul in care acesta va fi implementat.Trebuie sa gandim per ansamblu iar o imbunatatire a imaginii Bucurestiului nu poate aduce decat efecte benefice pe viitor.Ar trebui schimbata si legea in ceea ce priveste distrugerea de cladiri in patrimoniu de catre cei care fac graffitii si se semneaza pe cladirile si blocurile Bucurestiului.Din punctul asta de vedere e o nepasare totala.Observ cladiri anvelopate si vopsite ,distruse la parter de catre acesti’’complexati’’ in doar cateva zile de la receptie Cand vom invata sa ne apreciem patrimoniul ,oare?
David 2021-04-17 02:54:29
Programul Municipal de Restaurare e foarte important să dețină și aceste două componente: inclusivă și educativă.

Normalitatea monumentelor istorice, mai ales in 2021, este aceea de a fi accesibile și persoanelor cu dizabilități.
Inclusivitatea joacă un rol foarte important în armonia unei societăți - dezvoltă empatia și oferă dreptul, sansa fiecarui om să ia parte la trairea si dezvoltarea orasului. Este o oportunitate excelentă de a profita de acest program pentru a da sansa la 2 categorii vulnerabile (imobile vechi si oameni cu dizabilitati) sa-si recastige dreptul existential si social.
Mai mult ca niciodata este timpul ca patrimoniul istoric al Bucureștiului sa devina accebilizat tuturor oamenilor. Este un drept, nu o favoare!

Educarea proprietarilor si a comunitatii este vitală. Indiferent cat de bine va fi restaurat un imobil, va reveni la starea lui actuala dacă oamenii din jurul lui nu vor fi instruiti si responsabilizati sa-l pastreze. Daca in timpul alocat restaurarii, proprietarii vor participa activ la proces si vor experimenta real efortul depus, vor aprecia si pastra mai bine noua locuinta. Orice lucru obtinut usor, nu va fi apreciat suficient de mult. Componenta economica este intr-adevar importanta, dar si cea educativa! Aceasta initiativa poate fi incurajata prin punctaj in plus pentru proprietarii care sunt dispusi sa ofere educatie civică.
Claudia 2021-04-18 16:18:45
Felicitari pentru initiativa ! Acest lucru trebuia sa se intample demult !! orice persoana care intelege ceva despre cultura si identitatea unui oras va fi fericita sa se intample asta !!
Este absolut scandalos cum se opun acestui proiect exact pomanagiii care beneficiaza de reabilitare si renovare gratis in blocurile ceausiste !!!
Consider ca este o bataie de joc si un abuz ca fondurile de care beneficiaza aceste blocuri urate si care nu au nici un fel de identitate sa nu fie folosite si pentru cladirile istorice din zonele protejate !!!!!!
Rusine sa le fie celor care nu sunt de acord,ce sa ne mai miram de Ceausescu care le demola,sau de "dezvoltatorii"care continua demolarea zonelor interbelice si pocirea accelerata a Bucurestiului !!!!
Nora 2021-04-18 16:29:43
Felicit aceasta propunere !!!! Ar fi trebuit sa existe de acum 30 de ani !!
pun pariu ca cei care scriu aici ca nu sunt de acord sunt beneficiari ai marii polinisteriade nationale,si super inculti pe deasupra.
Cetatenii Bucurestiului care dau cu gura contra respectarii arhitecturii de valoare a Bucurestiului,sunt descendenti de frunte a ceea ce se numea "lumpen proletar".
Si ne mai miram de Stalin,de demolarile lui Ceausescu.
G 2021-04-20 22:50:52
Felicitari! Initiativa acestui proiect este premergatoare unui act eroic de mari proportii. Va doresc sa reusi sa usurati procesul administrativ si sa aplicati solutii calitative, de lunga durata, cu succes.

Propunerea mea este ca inclusiv monumentele propuse spre clasare sa fie expertizate tehnic, nu doar cele clasate deja ca monumente istorice. Totodata, daca inca nu a fost facuta o investigatie generala a tuturor cladirilor, cred ca acesta este un moment prielnic fiindca gasim cladiri cu potential istoric in toate cartierele din capitala. Ma ofer drept voluntar pentru orice tip de actiune in aceste scopuri, pe teren sau la birou.

Totodata, cred ca nu ar trebui ezitat cu privire la ajutorul din partea oamenilor. Un program prin care este atrasa implicarea voluntara a oamenilor va deveni atat o forma de constientizare si viralizare a problemei cat si o putere mai mare de executie cu privire la rezolvare.
AL 2021-04-22 16:34:05
Cu privire la Criteriile de prioritizare:
- la punctul 3, punctajul este alocat pentru amplasarea imobilului in zona de protectie sau in vecinatatea unor monumente istorice, fara a se specifica nimic cu privire la monumente istorice. Mai mult, ar fi oportun ca pentru monumentele istorice sa fie alocat chiar un punctaj mai mare decat pentru imobilele din ZCP care nu sunt monumente, si chiar si o diferentiere intre monumentele clasa A si B
- la punctul 5 - punctajul este identic pentru oricare dintre functiuni, astfel ca nu poate constitui un criteriu de prioritizare
- la punctul 7 - criteriul pare sa se refere exclusiv monumente istorice - prin urmare nu se va acorda punctaj la acest criteriu decat imobilelor monument istoric?
Mihaela 2021-04-22 22:42:54
RECOMANDARI LA PROIECT:

- introducerea in acest proiect si a cladirilor cu RS1 (bulina rosie) aflate in zona de protectie a monumentelor istorice, pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii.
Annairam 2021-04-23 23:35:47
Laude celor care au initiat acest Proiect si tuturor celor care l-au apreciat.
Adevarati Patrioti.
Cinste lor!
Mihai 2021-04-25 21:34:48
E un demers bun pentru conservarea identitatii si bogatiei culturale a orasului.
Consiliul tehnico-stiintific ar trebui sa cuprinda si specialisti in domeniul peisagisticii pentru restaurarea gradinilor si parcurilor istorice.