Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind accesul și folosirea parcurilor și domeniului public al municipiului București, de către deținătorii de animale de companie și animalele acestora
Comentarii
Iulia 2023-07-28 11:05:22
Având în vedere proliferarea exemplarelor de câini din rase considerate periculoase în sensul OUG nr. 55 din 30 aprilie 2002
privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, rog să includeți în competențele Poliției Locale și veridficări cu privire la legalitatea deținerii și montei/sterilizării la acest tip de câini. Prezența lor în spațiile special amenajate pentru câini constituie, totuși, o amenințare pentru ceilalți proprietari și pentru câinii lor, iar legiuitorul a avut în vedere reproducerea controlată a acestora. Tot Poliția Locală ar trebui să verifice sterilizarea tuturor câinilor care nu sunt înregistrați special pentru montă. Ambele sugestii au în vedere creșterea bunăstării comunității și reducerea numărului de câini abandonați. Precizez că îngrijesc un astfel de câine de 9 ani și am respectat toate obligațiile legale. Conform acestui proiect de HG, dacă ies însoțită de copil și câine trebuie să stăm departe de locurile de joacă, deci rog ca măsurile să aibă în vedere și creșterea siguranței în spațiile pentru câini. Mai subliniez și condiția mea vulnerabilă ca femeie în raport cu posesorii de câini agresivi care uneori monopolizează aceste țarcuri în care nu mai îndrăznește să intre niciun cetățean. Numărul incidentelor de o violență extremă au dovedit că nu putem porni de la prezumția că orice individ este calificat să dreseze și să controleze un cîine periculos. Vă mulțumesc!
Ninja 2023-07-28 19:51:30
Nu sunt de acord cu accesul neîngrădit al animalelor in parcuri pt că la ce "civilizați" avem printre noi și la ce autorități "competente" in asigurarea respectării legislației , haznale vor ajunge. Afirm astea bazandu mă strict la ce vad acum pe spatiile verzi de lângă trotuare, garduri etc.
Mihai 2023-07-29 06:36:55
Doriți ca cei ce vârsta a 3-a, care sunt majoritari în parcuri, să fie mereu stresați la gândul că pot fi atacați de câini? Parcurile au fost create și sunt pentru oameni... sunt suficiente locurile special amenajate.. și nici măcar nu se prevede ca toți câinii să fie ținuți în lesă.... câinii sun mai iubiți decât copii.... e bine......
Alecu 2023-07-30 12:24:27
Nu sunt de acord cu animale în comunitățile urbane, toate spațiile verzi sunt pline cu excremente și păr de animale de companie.
Maria 2023-07-31 09:54:39
Aceasta modificare ar fi un pas inainte spre civilizatie! Locurile special amenajate sunt extrem, dar extrem de putine, pe cand numarul de oameni cu caini creste constant. Este irational sa ii interzici unei persoane accesul pe iarba pentru ca este insoltita de patruped. Asa cum sunt oameni care strica mobilierul in parcuri, care arunca pe jos mizeriile, urla, scuipa si deranjeaza, iar accesul nu le este interzis, nu inteleg de ce toti oamenii sunt catalogati ca nesimtiti care nu strang dupa caini. Cu siguranta sunt si astfel de oameni, dar acestia nu strang oriunde li s-ar permite accesul si cu siguranta nu ii intereseaza ca nu au voie in parcuri. Cu amenzi usturatoare se vor “repara” si acestia. Asa cum in alte tari accesul in moluri este permis si nu se isterizeaza nimeni, consider ca accesul in parcuri este o activitate de bun simt, iar cei care sunt deranjati de animale ar trebui sa inteleaga ca e loc pentru toti.
Felix 2023-07-31 09:54:47
Sunt de acord cu folosirea parcurilor și pentru deținătorii de animale care vor să se plimbe cu animalul lor de companie. În același timp doresc amenzi drastice pentru cei care nu strâng excrementele după animalele lor. Aceeași chestie și pentru cei care dețin animale periculoase și nu respecta legea deținerii lor. Nu trebuie îngrădit dreptul oamenilor civilizați, ci reglementate legile pentru cei needucati.
Diac 2023-07-31 10:05:45
Măriți amenzile pentru cei care nu-si strâng mizeria, fie după animalul de companie, fie după picnic pe banca, și lăsați parcurile pentru toată lumea. Suntem în 2023 nu în grota, civilizati-va, educati-va, plimbati-va prin toată lumea civilizata și veți vedea ca numai în România nu ai voie cu câinii în parc sau pe iarba. Solicit deschiderea parcurilor pentru toate animalele de companie și mărirea amenzilor pentru nerespectarea curățeniei de orice fel. Propun amenda de 5000 lei punct.
Ami 2023-07-31 10:19:34
Un pas important făcut de actuali consilieri pentru acceptarea animalelor de companie în comunitate și mai ales pentru recunoașterea locului pe care îl ocupa aceștia în viata oamenilor.
Adriana 2023-07-31 10:20:42
Parcurile sunt destinate recreării. Așadar, de ce nu m-as putea bucura de plimbare alături de câinele pe care l-am vaccinat, e curat, e ținut în lesa, e dresat, păstrez curatenia și respect toate obligațiile legale? Nu am văzut niciodată caini de companie sa atace în parcuri.Dar am văzut oameni care își fac nevoile în spatele unui copac, am văzut copii si tineri care fumează țigări ilegale.Si atunci, cine e mai "periculos"?
Cat despre tarcurile destinate câinilor, sunt locuri improprii, amenajate fără a respecta norme elementare de igiena.
George 2023-07-31 10:44:39
Sunt posesor de caine si hai sa va spun cum vad eu lucrurile:

1. Cei care nu strang dupa ei sunt in mare pare posesori de caini de talie mica. Pe principiul lasa ca nu se vede ca e mic rahatul.
2. Exista o mare lipsa de educatie in ceea ce priveste cresterea unui caine. Multi ii iau doar ca sa-i aiba si cam atat.
3. Exista o mare "frica de caini" in randul populatiei. Vad peste tot copii, adolescenti, adulti, batrani care fug de caini ca de dracu. Ii inteleg pe cei care au avut o experienta traumatizanta in trecut... dar restul? Care e motivul? Aveti impresia ca toti cainii vor sa va faca praf?
4. Dresajul ar trebui sa fie obligatoriu pt orice caine. Indiferent ca e de rasa, maidanez, talie mica sau mare. Daca un bischon sta si latra "a prost" in timp ce trec cu un caine de talie mare, lumea ar spune ca e "dragut", dar daca ar fi invers... lumea ar zice ca al meu e o bestie.
5. Daca iti permiti un caine, iti permiti sa-l si educi. Sa astepte cand ii spui sa astepte, sa nu latre toata ziua fara sens, sa vina cand e chemat, etc. Asta inseamna timp si bani investiti. Din pacate multa lume, in special cei cu caini mici, sufera de sindromul cainelui mic pentru ca... "uite cat de mic si dragalas e, cum sa-l conditionez sa nu mai latre?" sau "hai sa-ti dea mama de toate, chiar daca nu ai facut nimic sa meriti".
Gandirea canina e simpla, cainele mereu va incerca sa te prosteasca si sa detina controlul. Din pacate unii cred ca au caine cand de fapt cainele ii au pe ei.
6. Cainii lasati liberi = scandal (in cele mai multe cazuri). Nu orice caine agreaza alti caini. E normal si firesc. Daca stii ca ai un caine dominant care de cele mai multe ori intra in conflict cu alti caini, nu trebuie sa-l aduci la joaca intr-un tarc sau sa-i dai drumul prin parc. Crede-ma ca n-o sa sufere daca nu interactioneaza cu alti caini. Intrebarea e de ce s-a ajuns aici? Vezi punctul 5.
Cainii pot fi si posesivi pe resurse... asa e ADN-ul lor si asa le spune instinctul lor de supravietuire. Daca stai printre alti caini in parc si scoti mingea sa te joci cu al tau inseamna ca esti idiot.

Si in incheiere... va las cu asta.
Nu orice caine din rase considerate periculoase e automat agresiv. Orice caine poate fi agresiv, indiferent de rasa! Nu conteaza rasa, conteaza educatia pe care i-a dat-o stapanul.

Referitor la proiect... sunt si pro si contra. Pro pentru ca mi-ar placea sa ies sa ma joc cu cainele cand nu e aglomerat, contra pentru se va alege praful de spatiile verzi atat timp cat lumea e ignoranta si indiferenta.
Manuela Mureșan Consilier General - inițiatorul proiectului 2023-07-31 11:19:11
Voi răspunde tuturor cetățenilor, pe măsură ce sunt scrise comentariile aici, astfel: Doamna Iulia - Cererea Dumneavoastră este legitimă, câinii din rase agresive au deja reglementată prin lege deținerea și socializarea lor, dar cred că se poate lucra la un alt proiect care să prevadă ceea ce Dumneavoastră prezentați. Vă invit la o discuție pe subiect. Domnul Ninja - legea este deja clară pe subiect, nu aș fi făcut decât să o dublez, dacă scriam ce solicitați Dumneavoastră, ceea ce nu poate face un HCGMB, dar eu totuși am subliniat acest aspect. Da, cf legii, posesorii de câini trebuie să aibă animalul în lesă/ham și eventual botniță (cu excepția țarcurilor de animale), trebuie să aibă carnetul de sănătate al câinelui asupra lor, animalul trebuie să fie vaccinat, înregistrat și sterilizat (rase comune), trebuie să aibă pungi pentru a strânge excrementele. Toate sunt prevăzute de lege și sunt și amenzi usturătoare pentru nerespectarea acestor cerințe de siguranță și igienă pe spațiile publice. Domnul Mihai, cei de vârsta a 3-a cred că sunt stresați și de violența fizică și verbală a unor cetățeni, de biciclete, de trotinete (electrice), de felul în care cetățenii bucureștiului au grijă de ei, pentru că aceasta, se vede, că este o problemă majoră a civilizației României. Câinii ținuți în lesă, cu botniță nu au de ce să-i sperie, ba mai mult, foarte mulți bătrâni au animale de companie, care să le aline singurătatea, deci acest HCGMB îi protejează și îi sprijină. Mulțumesc că v-ați gândit la această categorie de cetățeni vulnerabilă. Domnul Alecu, că vrem, că nu vrem, așa e ecosistemul în care trăim, cu animale. Dacă ele ar dispărea, am dispărea și noi la scurtă vreme. Dacă spațiile verzi sunt pline de excremente (cu părul am o reținere, văd mai multe peturi de bere, ambalaje de mâncare și pampersi, nu mai zic de țigări, pe spațiile verzi, decât păr) sunt din vina proprietarului, nu al animalului. Există legi și amenzi pentru orice fel de comportament necivilizat, deci, dacă autoritățile își fac datoria, acest lucru nu se va întâmpla. Altfel, animalele de companie din comunitățile urbane au și ele drepturi, așa cum avem și noi. Eu militez pentru ca orice cetățean, cu animal de companie sau nu, să aibă parte de un oraș curat, prietenos și demn de dragostea noastră de bucureșteni. Mulțumesc pentru observație.
Ana Maria 2023-07-31 11:25:50
Buna ziua! Sunt de acord cu accesul animalelor de companie in orice spatiu.
Maria 2023-07-31 11:48:31
Problema cea mai mare sunt câinii lăsați liberi în parc (și pe stradă, in general), in loc sa fie ținuți în lesă sau câinii cu lesă retractabilă necontrolați de stăpâni, oamenii care nu strâng după câinii lor și cei periculoși fără botniță. Daca s-ar respectă aceste 3 simple chestii și dacă ar fi sancționate mai des de poliție, câinii in parcuri nu ar mai reprezenta o problemă :) iar spațiile speciale pentru câini ar trebui amenajate mult mai ok - pietrișul este groaznic + obiecte de 'decor' sau ce ar trebui sa fie ele în care câinii se pot răni. Și sunt și puține și greu accesibile pentru unii, mai ales când cineva își lasă câinele reactiv acolo să facă ce vrea, cum ar fi sa latre la gard de nici nu poți să te apropii.
Anca 2023-07-31 12:17:25
SUNT DE ACORD!!! Animalele sunt mai educate decât unii oameni!
Nistia 2023-07-31 12:18:40
In tarile civilizate accesul cu animalele de companie se face si in muzee sau magazine high end. La noi vor sa se interzica accesul cu ele in parcuri. Atata timp cat se respecta legislatia, animalele sunt in lesa si proprietarii strang dupa ele, nu vad cu ce deranjeaza pe cineva ca oamenii isi plimba animalele prin parc.
Vlad 2023-07-31 12:19:54
Sunt foarte bucuros să văd că a fost propus și adoptat un proiect de hotărâre deosebit de important pentru comunitatea noastră. Această inițiativă are un impact semnificativ asupra calității vieții pentru toți prietenii noștri necuvântători și pentru noi, stăpânii lor. Prin permiterea accesului în orice spațiu public, în special în parcuri, animalele de companie pot să se bucure de libertatea și de plăcerea de a petrece timp afară, ceea ce contribuie în mod direct la o viață sănătoasă și fericită pentru ele.

Această măsură reprezintă un pas semnificativ spre crearea unui mediu urban mai prietenos cu animalele, unde acestea se pot bucura de interacțiune socială și de activități recreative, îmbunătățind astfel relația noastră cu ele și între noi, oamenii.

De asemenea, prin oferirea accesului la spații publice și parcuri pentru animalele de companie, se promovează și un comportament mai responsabil din partea deținătorilor. Îi învățăm astfel pe toți membrii comunității să se bucure de beneficiile și frumusețea naturii într-un mod responsabil și echitabil. Această inițiativă nu doar că aduce bucurie animalelor noastre de companie, ci contribuie și la un sentiment general de unitate și armonie între toți locuitorii orașului nostru minunat.

Să fim mândri de progresul pe care îl facem ca oraș și să încurajăm cu toții respectarea și aplicarea acestui proiect de hotărâre, astfel încât să ne bucurăm cu toții de un București mai prietenos cu animalele și mai armonios pentru toți locuitorii săi.
Cristina S 2023-07-31 12:20:54
Cainii fac parte din familie in cazul multor posesori de caini. Nu este in regula sa iti lasi acasa un membru al familiei si mai ales sa ii refuzi accesul sa se plimbe in natura. Daca problema e legata de posesorii care nu strang dupa ei, ar trebui legi care sa ii taxeze mai mult pe ei in loc sa ii penalizeze pe toti posesorii de animale. In toate tarile civilizate (am locuit in Elvetia si vorbesc in cunostinta de cauza), animalele de companie au drepturi iar posesorii cu animale de companie nu au accesul interzis nici macar in magazine, nu vorbim de parcuri unde nici nu se pune problema sa nu aiba voie.
Andreea 2023-07-31 12:24:09
Multumim pentru implicare si pentru propunerea de modificare a legislatiei actuale. Sustin drepturile animalelor de companie si ale stapanilor, evident cu respectarea regulilor: cainele sa fie tinut in lesa si obligatoriu de strans materiile fecale. Este loc pentru toata lumea, nu vad sensul impotrivirii unora atat timp cat oamenii respecta regulile, iar in caz contrar politia locala actioneaza in conformitate. Mai multa empatie si educatie , mai putina ura si prejudecata!
Ioanaatc 2023-07-31 12:29:43
Sunt foarte de acord cu accesul neîngrădit al animalelor în parcuri.
Bineînțeles, stăpânii cățeilor să strângă după câini, cu amenzi usturătoare pentru cei care n-o fac.
Condițiile pentru câinii de rasă periculoasă să fie următoarele: cu botniță și lesă, obligatorii, niciodată lăsați liberi.
Andreea 2023-07-31 12:34:43
Atâta timp cât fac parte din persoanele care strâng după animalul de companie, îl țin în lesa și are libertate doar în spatiile destinate și îngrădite pentru animale, mi se pare firesc sa am voie cu el în parcuri. Nu am nimic împotrivă cu faptul ca trebuie sa fiu legitimata, atâta timp cât acest lucru nu se întâmplă într-un context tipic romanesc de aroganta, nesimțire și lipsa de respect. Pentru ca ok, înțeleg ca nu îți plac animalele și respect asta, nu impun cuiva altceva fata de ce își dorește, însă am pretenția ca și cel care nu suporta animalele, sa îmi respecte mie alegerea de a trai și sa trăiască cu faptul ca nu toți suntem la fel și fiecare își alege ce sa facă. Nu trebuie sa fim discriminați și puși la colt ca am ales sa avem animal de companie doar pentru ca anumitor persoane nu le place acest lucru. Trebuie sa convietuim. Cat despre mizeria din urma, hai sa ne uitam și la oameni care lasă mai multa mizerie decât un animal în cele mai multe cazuri. Și aici vorbesc și despre nevoile fiziologice din parcuri ale diverselor persoane, inclusiv părinți cu copii care invoca scuza "îl trecea". Da, îl trecea, atunci faci pe dracu in 4 și cauți sa strângi după el, ca ala din urma ta, nu e fericit sa vadă fecale pe jos și nici nu are obligația de a își varsa mațele doar pentru ca asa consideri tu ca e normal când ai copil sa fi scuzat. Nu sunt de acord cu persoanele ce își plimba câinii fără lesă, pentru ca nu este normal! Animalele, oricât de dresate ar fi și docile, sunt imprevizibile. Un zgomot, ceva ce i se pare ciudat îl poate activa. Poate fugi, poate ataca sau pur și simplu sa sara pe cineva, ceea ce nu este normal. Vad foarte mulți posesori de câini care se plimba fără lesa și spun "e cuminte". Nu contează ca e cuminte, poate nu ii place fața mea sau a câinelui meu în momentul ala. De ce sa îmi rup eu gatul sa ma protejez constant și sa trag de lesa ca să nu se întâmple situații nefericite, când aceste lucruri pot fi evitate doar având lesa aia pusa de ambele părți. Sunt copilași care efectiv se duc buluc sa pună mana, nu ai cum sa ai reacție dacă al tău patruped este la 10 m în fata ta, fără lesa. Este vorba de bun simt de toate părțile, ceea ce ne cam lipsește multora. Plimbarea în parc este pentru relaxare, pentru activitate și pentru animale. Spatiile pt caini de care menționați voi sunt un eșec total. Put, sunt pline de gunoaie și neîngrijite, de cioburi pentru ca se intra noaptea acolo și se sta la șuetă cu sticla de ciob pana încep sa le spargă. Și sunt prea puține. Nu pot baga 5 animale în același țarc pentru ca nu se vor înțelege.
Costina 2023-07-31 12:35:49
Dacă găsiți excremente de animal înseamnă ca oamenii nu sunt educați, dar la fel și eu găsesc excremente de COPII în PARCURI, în TUFIS, de ce nu avem proiect Pt Deținătorii de copii?
Trebuie sa suferim toți pentru ca poliția locală e incapabila sa dea amenzi? Eu stau și strang după alți caini și fac observații când văd ca nu se strânge după câine.
Referitor la cei din vârsta a 3a care vin cu “teama” in parc sa nu fie atacați, cu cei care au caini de 10-15 ani și nu mai strang după ei ca “nu ma pot apleca, maică” ce facem? Nu le mai dam voie in parcuri? De obicei aceștia nu își țin nici câinii in lesa și nu cred ca vor merge câte 2,5-3km sa ajungă intr-un parc special amenajat.
Atunci când vreau sa merg cu cainele sa alerge și sa socializeze cu alți caini, îl duc in țarc. Țarcuri care sunt absolut execrabile pentru ca nu ii pasa nimănui de ele. Rahatul îl strângi, dar urina trebuie spălată. Și merg kilometri întregi, ca nu sunt așa multe după cum au alții impresia. Și oricum sunt mici și neîncăpătoare.
Dacă vreau sa ies cu copilul meu și cainele la plimbare trebuie sa ii plimb pe lângă sosea? N-am voie sa merg in parc, cu cainele in lesa? Trebuie sa dau cainele ca am copil acum?
Cred ca mai important ar fi sa se ia măsuri cu adevărat utile pentru câinii maidanezi și ÎNMULȚIREA NECONTROLATA. Caini sterilizati. Controale periodice și verificarea statusului câinelui din parcuri/țarcuri. Obligația deținerii unui carnet medical al câinelui la plimbare in locuri publice, așa cum și noi umblam cu buletinul după noi. Lesa obligatorie, deschiderea unui țarc de caini in fiecare parc mare și îngrijirea corespunzătoare ale acestora.
Locuitor in Bucuresti 2023-07-31 12:39:44
Sunt de accord cu accesul cainilor in parcuri in sensul proiectului si argumentatiei atasate! Este nevoie sa existe acest acces neingradit, evident cu regula pastrarii cainelui in lesa/ham si a pastrarii curateniei (igienizarea locului de catre proprietar caine acolo unde este cazul). Ne dorim o Romanie si un Bucuresti modern si evoluat si nu un oras unde locurile destinate cainilor sunt putine, precum si pline de infectii daunatoare cainilor. Politia Locala ar trebui sa aibe obligatia sa ia in evidenta toti cainii agresivi (rase considerate agresive) cu obligatia verificarii periodice a vaccinarii, precum si a sterilizarii acestora, conditii de pastrare in imobile/curti.
Ne mai dorim si o dotare a Politiei Locale/ Politia Animalelor cu caini pentru patrulare in parcuri/domeniul public in asa fel incat sa acorde o sansa de egalitate si cainilor.
Multumesc
Bianca 2023-07-31 12:44:05
Nu sunt de acord cu acest proiect!! Ar trebui ca politia comunitara/politia sau organele in masura sa dea mai multe amenzi. Majoritatea celor care vin cu animalele in parc sunt educati si strang dupa cainii lor, ii plimba in lesa. Nu este normal sa sufere toata lumea pentru nesimtitii care nu strang!!! Unde sa mai plimbam animalele? Doar pe asfalt si la padure (cine poate ajunge)??
Luca 2023-07-31 12:51:02
Avand in vedere ca parcurile sunt ptr TOTI oamenii, inclusiv ptr cei care detin animale de companie, sustin aceasta modificare a legislatiei. Ne dorim cu totii, ca noi, cei ce detinem animale de companie, majoritatea dintre noi fiind responsabili sa putem avea plimbari placute alaturi de prietenii nostri necuvantatori. In alte odine de idei, acele parcuri ptr caini, tarcuri sau cum se mai numesc ele, sunt insuficiente ca numar, iar acolo unde exista, majoritatea sunt atat de mici, incat 2 caini de talie mare nu isi pot satisface nevoia de miscare. Plus, ca multe dintre ele sunt neconforme, fiind pavate cu pietris, ceea ce conduce la accidentarea cainilor. Poate se va lua in considerare si acest aspect.
Adina 2023-07-31 12:52:25
Consider ca ar trebui sa ne luam si noi dupa tarile moderne si sa AVEM VOIE CU CAINII in spatii publice, inchise sau deschise, insa nu fara reglementari. Toti cainii ar trebui tinuti in lesa pentru a nu deranja alti oameni/copii/caini, indiferent de locatie. Toti cainii agresivi, fie ei dintr-o rasa periculoasa sau nu, ar trebui sa poarte botnita. Haideti sa nu mai insistam cu botnita pentru caini de talie mare, ci pentru caini agresivi si atat. Un golden retriever poate sa aiba 40 de kg si nu consider ca reprezinta un caz de botnita, intrucat nu exista caine mai bland decat goldenul, iar asta este doar un exemplu dintre multe altele ce pot fi date. Consider ca este OBLIGATORIU sau ca ar trebui sa fie obligatoriu ca detinatorul animalului de companie sa aiba cele necesare pentru a curata in urma animalului sau, pentru a ne bucura toti de spatii curate impreuna cu animalutele noastre.
Ana 2023-07-31 12:52:59
Trebuie date amenzi pentru faptul că lumea nu strânge excrementele, și făcute reguli stricte în privința animalelor agresive, de pildă dacă există plângeri că un câine a fost agresiv, stăpânul să fie obligat să-l țină în lesă sau cu botniță, însă animalele trebuie să aibă acces peste tot, nu doar în țarcuri, fiindcă țarcurile sunt o batjocură la adresa oricărei ființe vii. Sunt în plin soare, n-au iarbă (fiindcă sunt la soare), sunt pline de pericole pentru animale (cioburi, doze, ciulini etc), fără zone de delimitare, cu un singur punct acces în caz că cineva simte că e în pericol etc.
Reglementați cum se cuvine și aplicați amenzi cum se cuvine, nu interziceți accesul, fiindcă soluția ușoară nu e neapărat cea mai bună. Pentru majoritatea, animalul de companie face parte din familie. Așa, pe mine mă deranjează că în parcuri e plin de copii mici care fac lângă copaci, dar nu fac petiții să li se interzică accesul în parcuri.
Aura 2023-07-31 12:54:26
Consider ca in 2023 Bucurestiul ar trebui sa se ridice la standardul unei capitale europene, ceea ce implica o legislatie pe masura si un anume standard de comportament bazat pe respect in primul rand. Fata de oameni si animale. Daca nu suntem capabili sa ne respectam pe noi insine si animalele care convietuiesc alaturi de noi pe acest pamant, despre ce nivel european vorbim? In ceea ce priveste respectarea regulilor si igienei, in atatia ani nu a fost nevoie sa stranga altcineva dupa animalul meu, de aceea si pe mine ma deranjeaza enorm sa gasesc mizerie nestransa. Si eu ma simt nerespectata. La fel de nerespectata ma simt si cand citesc acest proiect.
Nu pot insa sa nu ma gandesc ca cine a facut aceasta propunere legislativa care ne-ar trimite in evul mediu ca nivel social , avem ce am ales ,nu? Se apropie alegerile, asa ca ar fi cazul sa incepem sa alegem oameni capabili, care sa sa reprezinte cu onoare comunitatile, sa stie sa respecte si sa aibe un standard ridicat de educatie. Consider ca aceasta propunere este exemplul elocvent pt " asa nu".
Stefania 2023-07-31 13:19:02
Nu este corect sa fie ingradit accesul in parc tuturor posesorilor de animale, doar pentru simplul fapt ca sunt unii oamenii care nu respecta legea in vigoare (si bunul simt). Cine nu strage dupa catel, sa fie amendat. Cine are caine agresiv si il lasa liber, sa fie amendat. Cine are un catel educat, strage dupa el, sa se bucure de parc!
Marc 2023-07-31 13:25:08
Normalitatea trebuie sa apara si la noi!

Accesul neingradit al cainilor trebuie PERMIS, exceptie facand acele exemplare agresive cu probleme de comportament.

Cainii de cele mai multe ori sunt mult mai civilizati decat oamenii. Un caine nu va vandaliza niciodata locul in care se afla.

Din punctul meu de vedere, trebuie permis accesul inclusiv in institutii cu cainii, atata timp cat sunt in lesa si au un comportament neutru sau prietenos in acel mediu.
Ingrid 2023-07-31 13:26:30
Posesoare de cățel fiind, nu sunt de acord cu aceasta propunere deoarece este una discriminatorie atât fata de animal cât și fata de om, suprimând dreptul nostru de a ieși la o plimbare. Imi asum responsabilitatea de a avea in permanenta pungi pentru colectarea excrementelor câinelui meu, un Golden Retriever. Îl plimb doar in lesa și Ham pentru a nu deranja alte persoane care se plimba in domeniile publice. La fel cum copii au dreptul de a se plimba pe iarba și a se juca, consider ca animalul meu de companie la fel ca și al celorlalți, are dreptul la a accesa aceste locuri atâta timp cât propietarul este o persoana responsabila. Aceasta problema prezentată de alti oameni cum ca excrementele de câini sunt peste tot poate fi rezolvată cu implementarea cutiuțelor cu pungi pentru căței la o anumită distanță prin parcuri. Dacă stam sa comparam, noi ca și oameni facem mult mai multă mizerie in parcuri ne fiind Civilizați și lăsând deșeuri precum pungi de cipsuri, sticle goale, mucuri de tigara, etc. pe jos sau pe unde apucam dar noua nu ne interzice nimeni accesul in aceste facilitați. Nu susțin deoarece gândirea comunista a domnilor și doamnelor in vârsta se va eradica la un moment dat, iar aceasta ar trebuii oricum schimbată forțat sau nu, de către generațiile curente pentru a evolua ca și societate. Nu trebuie sa agreezi un animal cum nu trebuie sa agreezi nici toți oamenii care te înconjoară, însă trebuie sa respecți orice vietate, poate fi o varianta și aceea de a o trata cu ignoranta.
Teodora 2023-07-31 13:29:35
Nu sunt de acord cu interzicerea accesului cu animalele in spatiile publice! In Bucuresti exista o problema reala in ceea ce priveste spatiile amenajate pentru caini. Noi, posesorii de animale de companie suntem discriminati in mod direct prin interzicerea accesului in diversele spatii publice. Inainte de posesori de animale suntem si cetateni, si ar trebui sa avem aceleasi drepturi. Spatiile speciale sunt foarte putine, mici si nu tocmai corect amenajate. Sustin tinerea catelului in lesa pe tot parcursul plimbarii si de asemenea incurajez si strangerea mizeriei, iar cu sanctiunile necesare aplicate, consider ca usor, vor intelege toti posesorii de animale ce inseamna aceasta responsabilitate, iar astfel ne putem bucura de un oras curat si civilizat fara sa restrangem drepturi!
Alexandrina 2023-07-31 13:30:49
Solutia nu este interzicerea animalelor in parcuri, pe spatiile verzi. Solutia este inasprirea si respectarea sanctiunilor legale pt stapanii care nu aduna dupa animale. O data cu aceasta interzicere despre care vorbiti trebuie sa vina si amenajarea spatiilor si parcurilor pentru caini in fiecare cartier, ca daca cei cu copii au pretentia amenajarii unui loc de joaca la fiecare colt de bloc, aceleasi drepturi le au si cei cu animale, ca toti platim taxe pt copiii bipezi sau patrupezi. Ca la noi la nimeni! In loc sa incercam sa fim in rand cu tarile mai emancipate, noi evoluam in sens opus.
Raluca 2023-07-31 13:32:41
Eu sunt de acord ! Atata timp cat stapanii cainilor sunt constienti daca cainele lui poate fi lasat liber sau nu! Cu ocazia asta sa se inaspreasca si amenzile si raspunderea penala in cazul in care un caine ataca pe cineva.
Onuta 2023-07-31 13:34:09
Mă bucur să văd o astfel de inițiativă, și o spun din postura de mama și posesor de câine. Consider că legea este formulată suficient de clar astfel încât cei care nu respectă regulile de bun simt - câinele in lesa, strâns după animalul de companie, botniță unde este cazul ( atenție, nu toate rasele sunt obligate să poarte), toată lumea se poate bucura liniștită de parc. Mi se pare firesc să poți să îți scoți animalul de companie la plimbare, in parc, mai ales pentru că numărul de spatii special amenajate in sector este extrem de mic, iar acestea nu sunt conforme din multe puncte de vedere. Sper sincer sa nu mai avem spatii pentru câini amenajate cu piatra sau nisip, mi se pare firesc că acestea sa fie cu iarba. E mult mai ok dpdv mirosuri și singura ta/confortul animalelor. Sa vii cu animalul de companie și copilul/familie reprezintă normalitate peste tot in Europa. Sper sa avem și noi așa ceva în sector. In rest, cei care au teamă de animale, nu sunt obligați să interacționeze cu ele, și, cum menționăm mai sus, câinii sunt ținuți în lesă, deci nu vad o problema in acest sens. In rest,.în măsura în care Poliția Locală aplica legea și în sancționează pe cei care nu o respecta, lucrurile vor funcționa.
Vlad 2023-07-31 13:36:49
Sustin si aplaud acest proiect! In sfarsit ne civilizam si noi inca un pic! Mi se pare normal sa ai acces pe iarba si in toate locurile publice cum alege fiecare, atata timp cat ai grija sa nu deranjezi si sa lasi curat in urma ta, lucruri de altfel specificate in proiect.
Alexandra 2023-07-31 13:39:32
In primul rand, de ce accesul ar trebui interzis deținătorilor de animale. Dacă am animal acasă nu ar trebui sa mai ies in parc?
In al doilea rând, unde exact ar trebui să meargă animalele de companie și stăpânii lor?
Majoritatea parcurilor din București nu au un loc special amenajat pentru câini sau daca au, este nesigur, nu exista coșuri de gunoi sau lipsesc porțiuni din gard.
Cat timp animalul de companie este supravegheat și este în lesă conform legii, nu exista absolut niciun motiv să nu i se permită accesul in parc. Este spatiu public deschis, teoretic întreținut din banii contribuabililor printre care se numără inclusiv deținătorii de animale de companie.
Înainte de a deveni acest lucru o problema de interes public, haideți să ne asigurăm că se face dezinsecție in parcuri(ca să nu mai plecam de acolo plini de căpușe), să ne asigurăm că substanțele cu care facem dezinsecție nu afectează oamenii sau animalele de companie, să asigurăm curățenia în parcuri, iluminatul, întreținerea mobilierului, punerea la dispoziție a coșurilor de gunoi. Sa ne asigurăm că cei de vârsta a 3a nu-și mai lasă bichonii dezlegați si nesupravegheați prin parcuri și că poliția comunitară își face treaba conform legii și nu de ochii lumii.
Înțeleg că există oameni care sunt iresponsabili dar pentru asta exista legi și se pot aplica unde este cazul, pentru corectarea acestui comportament. Pentru un procent atâta de mic de oameni iresponsabili, nu consider că trebuie să plătească toată lumea.
Leea 2023-07-31 13:45:14
Sunt de acord ca posesorii de câini să aibă acces cu aceștia în parcuri. Suntem plătitori de taxe și impozite în egală măsură, iar interzicerea accesului este discriminatorie. Nu câinii sunt cei care lasă în parcuri coji de semințe, sticle, hârtii etc, nu ei sunt cei care vandalizeaza mobilierul și spațiile verzi.
Kitz 2023-07-31 13:56:47
In fine ne mai civilizam si noi un pic!
Pentru carcotasii care comenteaza ca animalele de companie fac mizerie (materii fecale, blana, etc) am un singur comentariu: uitati-va la ce lasa posesorii de copii in urma lor si nu numai posesorii de copii ci mai ales bipezii umani!
Razvan 2023-07-31 14:02:43
Sunt pro, pentru accesul animalelor in parcuri si pe spatiile verzi. O sugestie ar fi sa intre in atributiile politiei locale sa constate atunci cand un posesor de animale nu strange dejectiile fizice ale animalului aflat in ingrijire. Totodata spatiile special amenajate (tarcurile de caini) sunt prea putine pt numarul total de animale, in plus nu sunt corect amenajate (pietrisul sau pietrele rugoase nu sunt potrivite pt labele cateilor). Au fost cazuri cand au plecat din parc cu leziuni asupra labelor din aceasta cauza!
Alina 2023-07-31 14:07:19
Câinii fac parte din lumea în care trăim, oricât de deranjati se simt unii din cauza acestui aspect. Sa negi sau sa le interzici acestor animale nevoia de a fi în natura, la fel ca și omul, mi se pare barbar. Sa deții un câine care să meargă doar pe asfalt pentru simplul fapt că trăiește in oraș, mi se pare bătaie de joc. Animalele astea nu au nicio vina și nu ar trebui să plătească pentru lipsa de educație a unora și lipsa de curățenie din oraș.
Adi 2023-07-31 14:07:43
Ar trebui doar sa se dea amenzi usturatoare celor care nu strang dupa cainii lor. Daca se interzic cainii in parc, sa se interzica si copiii ca sunt mult mai deranjanti decat un caine.
Vali 2023-07-31 14:08:18
Nu exista deloc suficiente spatii special amenajate pt catei, exista 500.000 de animale inregistrate la proprietari in Bucuresti. Deci nici pe departe destule. Iar cele care sunt, nu sunt ingrijite corespunzator. Exista nisip care se incinge la cele 40 grade de afara, nu se schimba aproape niciodata, nu se igienizeaza. Este o bataie de joc. Intr-o Romanie europeana, unde exista jumatate de milion de caini intr-un oras, ar fi cat se poate de normal si drept sa fim lasati sa ne plimbam/jucam cu patrupezii pe iarba. Exista camere de filmat, politie care poate amenda drastic pe cei care nu strang dupa animale. Aici este problema.
Rebeca 2023-07-31 14:20:43
"Gradul de civilizatie al unei societati se vede dupa cum trateaza animalele de companie"
In 2018, conform recs, erau in Bucuresti 150000 de caini inregistrati, numar care probabil a crescut considerabil intre timp. Pe masura ce un oras se dezvolta, va creste si numarul de caini. La momentul actual tarcurile nu pot satisface nevoia cainilor de miscare si socializare (insalubre, extrem de mici majoritatea si cu pietris). Datorita reglementarii actuale, proprietarii de caini sunt nevoiti sa incalce legea voit pentru a asigura nevoile de baza ale acestora (miscare, miros, socializare). Faptul ca oamenii isi plimba cainii pe iarba, este o normalitate in majoritatea tarilor (Uk, Belgia, Franta, Italia, America etc). La noi in tara este o normalitate de cativa ani in Cluj si de doi ani in Brasov. Nu poti ingradi accesul majoritatii care respecta regulile pentru cativa care nu le respecta. La fel cum nu ingradim accesul tuturor oamenilor in parcuri pentru ca exista oameni care lasa mizerie in urma lor. Pentru asta exista camere de supraveghere si politia locala.
In final o sa adaug ca avand caine de aproape 6 ani, in momentul in care intram in parcuri, nu am intalnit niciodata pe cineva sa ne critice, din contra, copiii sunt incantati, avem batranei cu care ne intalnim mereu si o mangaie de fiecare data. Nu este nimeni speriat sau oripilat ca suntem acolo, este o normalitate.
Matei 2023-07-31 14:27:16
Accesul câinilor pe spațiile verzi trebuie să fie permis, iar cei care nu-și stăpânesc animalele sau lasă mizerie în urma lor trebuie să fie amendați!
Rebeca 2023-07-31 14:42:48
Iar pentru cei care considera ca nu exista beneficii financiare catre stat din partea detinatorilor de animale.. Toate cabinetele veterinare, magazinele de hrana, accesorii, sampoane, exista datorita animalelor. O parte considerabila din aceste incasari ajunge la stat. Ca idee, am avut niste probleme de sanatate cu catelusa noastra ce ne-au costat in doua saptamani in jur de 5000 de lei si inca nu am terminat investigatiile.
Oana 2023-07-31 14:47:26
Total de acord cu acest proiect! Dar in acelasi timp mi-as dori ca politia locala sa fie mai prezenta pe strazi sa dea amezi atat celor care nu strang dupa catei, dar si celor care isi lasa copii sa-si faca nevoile prin parcuri. Asa cum cei cu caini ar trebui sa stranga dupa ei, asa si cei cu copii ar trebui sa stranga dupa ei. Daca un copil face caca in tufisuri unde nu se vede nu inseamna ca e mai civilizat decat un caine care face pe iarba. Trebuie amendati toti. Pe roman daca nu il ustura buzunarul, nu se civilizeaza.
Monica 2023-07-31 14:52:53
Proiectul acesta este complet invers față de celelalte parcuri din Uniunea Europeană. Este evident că nu are în spate studii sau bune practici despre cum trebuie abordată orice formă de administrație.
Alexandra Dinu 2023-07-31 14:56:17
In sfarsit...in anul 2023 in Bucuresti incep sa se faca pasi pentru transformarea orasului intr-un oras pet-friendly. Atitudinea fata de animale spune multe despre gradul de civilizatie al unei tari. Ne bucuram ca bucurestenii vor putea iesi la plimbare in parcuri cu copii si cainele fara sa se mai simta ca niste infractori.
Sper ca in viitor vor exista si proiecte pentru o revizuire a spatiilor special amenajate pentru caini a.i. sa se respecte anumite norme de siguranta si sanatate. Spatiile de acest gen sunt mici, insuficiente si insalubre. De cele mai multe ori sunt amenajate cu pietre sau nisip, materiale ce reprezinta adevarate pericole pentru sanatatea animalelor si sanatatea publica. Alergatul pe acele pietre nu este comod, iar nisipul retine umezeala si bacteriile. Spatiile special amenajate pentru animale de companie ar trebui sa fie amanajate cu pamant si iarba si astfel ar fi si mai usor de intretinut dpdv financiar.
Oana 2023-07-31 15:10:18
Sustin! Ar fi frumos sa se modifice legea si cu permisul animalelor de companie pe iarba, in parcuri. Nu doar pe alei. Eventual si mai multe tarcuri ar fi perfect. Multumim pentru initiativa!
Ruxandra 2023-07-31 15:21:48
Da, sunt de acord. Este momentul ca proprietarii de caini sa nu mai fie vazuti ca niste paria. Spatiul verde este pentru toata lumea ( cu sau fara animale de companie). De asemenea locurile speciale pentru catei sunt sub orice critica- pline de gropi, tarana si fara robinet de apa ( sector 2), plus faptul ca s-a pus monopol pe unele dintre ele de catre aceeasi oameni si cateii din dotare( exemplu locul special amenajat de pe Maior Coravu, langa parculet).
In alta ordine de idei, ca posesor de catel tale medie spre mare, as aprecia o implicare a politiei locale in a depista atat posesorii de caini care nu strang dupa patruped, dar mai ales a persoanelor care nu detin animale de companie si agreseaza posesorii
Alina T 2023-07-31 15:22:55
Din punctul meu de vedere, cainii ar trebui sa aiba acces pe spatiile verzi, atata timp cat sunt respectate normele de bun simt (precum tinerea in lesa si curatarea spatiilor verzi), intrucat majoritatea tarcurilor sunt mult prea mici pt nevoile lor de miscare, si insalubre pe deasupra (aceeasi stapani care nu curata in afara tarcurilor, nu curata nici in interiorul lor).
As adauga mentiunea ca politia locala sau organele menite sa amendeze, sa fie educate cu privire la ce inseamna caine ce nu trebuie sterilizat cf legii (cainii cu pedigree si cu drept de monta), pt a nu amenda inutil oamenii care au astfel de animale.
Yoolia's Pack 2023-07-31 15:31:21
Subiectul este unul foarte amplu și poate fi discutat atât din perspectiva stăpânului de câine, al omului fără câine, dar și din perspectiva specialistului in comportament canin.
Deținătorul de câine:
Are nevoie să își poată plimba blănosul prin parcuri și în spații verzi cât și în spații publice, in primul rând pentru că individul canin are nevoie și de plimbare, nu doar de stat în țarc sau in spatiile special amenajate, in al doilea rând pt că are nevoie să tranziteze cu ușurință spatiile publice dacă are nevoie să ajungă la veterinar/salon etc.
Câinele are nevoie de efort fizic și mental și expunere cu calm la diverși stimuli și în diverse medii pt a deveni un membru echilibrat și funcțional al societății.
Prin spatiile publice stăpânul ar trebui să se asigure că blănosul este asigurat printr-o lesă și că are zgardă cu date de identificare la gâtul acestuia.
In spatiile verzi, câinele ar trebui să fie pe lesă dacă nu este dresat special să răspundă prompt la chemare și este sub controlul stăpânului său. Dacă nu tot pe lesă.
Altfel libertatea i se asigura doar la țarcurile special amenajate (dar care sunt exact așa: special amenajate, nu in derâdere).
Din perspectiva omului fără câine, este necesară o educație rudimentară și de bun simț in ce privește interacțiunile cu indivizi canini.
De la întrebarea stăpânului in cazul in care doresc să interacționeze cu câinele, până la respectarea de ambele părți (atât omul cu câine cât și cel fără câine) a spatiilor special dedicate pt fiecare (câinii să fie acceptați doar pe marginea spatiilor de joacă pt copii, atâta timp cât aceștia se joacă acolo, iar cei cu copii să respecte spatiile de joacă și interacțiune ale câinilor și copiii să rămână în afara acestora atâta timp cât sunt câini necunoscuți acolo).
Respectul reciproc este imperativ, iar aici ține și de cei cu câini să respecte legile in vigoare, să sterilizezi și castreze câinii lor care nu au pedigree și drept de monta, cât și să aibă câinii educați, sub control și calmi.
Din perspectiva specialistului in comportament canin, Bucureștiul nu e gândit deloc pt oamenii cu animale.
Nu există trotuare bine amenajate, nu există suficiente localuri pet friendly și nici zone verzi în toate sectoarele cât și în Ilfov care să fie accesibile atât oamenilor cât și câinilor (in unele parcuri nici oamenii nu pot călca iarba, o inepție întâlnită numai la noi in țară).
Ar trebui reglementate lucrurile în așa fel încât să existe acei gardieni publici în fiecare parc, care fără a face exces de zel când nu e cazul, să identifice și tragă la răspundere oamenii ce nu adună după câinii lor și care nu își au câinii sub control.
In același timp deținătorii de câini, indiferent de rasă, care au indivizi reactivi/agresivi ce ar trebui să poarte botniță (chiar dacă sunt de talie mică).
De asemenea, stăpânul de câine ar trebui să își cunoască rasa acestuia, ce drepturi dar și obligații vin la pachet și să se comporte atât el cât și câinele decent în zonele publice (fie ele verzi sau nu).
Sincer, o dezbatere publică în sensul ăsta nu ar strica deloc!
Theo 2023-07-31 16:07:19
Sunt de acord cu inițiativa. Îmi doresc să văd câini în parcuri. De asemenea îmi doresc, controale la sânge și amenzi usturătoare pentru posesorii de câini care nu strâng după ei și care nu își sterilizează câinii fără pedigree. Semnat, un posesor de câine responsabil, care strânge după câinele lui și care îl ține în lesă
Andreea Sz 2023-07-31 16:50:18
Sustin amendarea regulamentului, cu acceptarea accesului animalelor, inclusiv in spatiile verzi, cu respectarea regulilor mentionate in propunerea de modificare, respectiv:
"Art. 1 (1) Este permis accesul cu caini in parcuri si pe domeniul public al municipiului Bucuresti, cu inclusiv in cadrul spatiilor verzi, cu conditia ca acestia sa fie tinuti in lesa/ham, care sa permita controlul cainelui in orice situatie."

Spatiile publice amenajate ca animalele sa faca miscare/sa socializeze sunt absolut insuficiente - aceasta e o conditie esentiala pentru buna-starea lor, atat fizica, cat si mentala. Spre exemplu, in Sectorul 2 unde locuiesc - Sos. Iancului, nu exista absolut nici unul.

In ceea ce priveste detinerea carnetului de sanatate la orice plimbare, consider ca poate fi gasita o modalitate mai usoara ca autoritatea publica sa se asigure de vaccinarea si microciparea animalelor de companie - e extrem de incomod si contra-intuitiv sa il porti asupra ta la orice plimbare. In plus, in cazul pierderii carnetului de sanatate, acesta nu mai poate fi reprodus.
Ruxandra B 2023-07-31 17:08:53
Intr-un final se gandeste cineva si la acest aspect. Da, sunt de acord.
Miha 2023-07-31 17:19:42
Sunt de acord cu accesul cainilor in parc cu conditia xa cei ce au caini agresivi sa ii tina in lesa. Deasemeni cei ce nu strang dupa caini sa fie amendati. La fel oamenii care lasa mizerie sa fie pusi sa si-o stranga sau sa plateasca amenda.
Mihaela 2023-07-31 18:12:49
Sustin acest proiect deoarece locurile amenajate pt catei sunt foarte putine si prost amenajate! Daca ai un caine de talie mica sau un pui practic nu ai unde sa-l plimbi deoarece, in aceste tarcuri, vin toti iubitorii cu caini de talie mare si ii lasa liberi astfel incat reprezinta un pericol pt ei din cauza dimensiunilor.( un caine de talie mare nu se poate juca cu un caine de talie mica sau puiut deoarece il poate accidenta) .Da, ar trebui amendati mai des acei posesori de caini care nu strang dupa propririle animale.( sezizarile ar trebui facute si de oameni ca sa descurajam nesimtirea). Poate asa ne aliniem si noi cu tarile civilizate in care animalul de companie este vazut ca un membru al familiei.
C 2023-07-31 18:15:17
Sustin acest demers!am intra si noi in rand cu lumea
In ceea ce priveste educatia unora, aceasta se face doar prin amenzi..nu inteleg prin vorba buna...sau daca toti daca vedem pe cinve ca nu strange sa le atragem atentia...
andrea 2023-07-31 18:23:03
de acord!
Alex 2023-07-31 19:22:56
Buna ziua. Sunt de acord cu propunerea Iuliei, nu mi se pare normal sa asteptam 3-4 caini sa se elibereze un spatiu public, destinat publicului, doar pentru ca cineva are un caine dar nu are timp de el si de educatia lui. Multumesc!
LarisaM 2023-07-31 20:53:17
Atata vreme cat sunt respectate toate celelalte aspecte prevazute de legi/ordonante si HCL adica sa strangem dupa caine, sa ii plimbam in lesa iar rasele nominalizate obligatoriu sa poarte si botnita (toate sub sanctiunea amenzii ca orice alta incalcare a unei prevederi legale) ar fi o hotare total neconstitutionala si cu incalcarea a numeroase drepturi - atat ale omului cat si ale animalelor. Deci nu, nu sunt de acord cu interzicerea accesului cu animalele de companie in parcuri. Cum ne raportam la animalele in general spune multe despre gradul de civilizatie al unei societati. deci trageti singuri concluziile.
Cristian 2023-07-31 21:29:58
Sunt de accord cu accesul animalelor de companie in spatiile publice/parcuri. In ceea ce priveste nemultumirea in privinta excrementelor: avem politia locala ce isi pot face meseria in mod adegvat. Tot stau si se plimba aiurea in masina sau se pitesc prin parcari sa scape de munca(aviz politia locala sector 6 in zona brancusi in mod special) pot face si un plis de efort in timpul programului si sa se uite prin parc de cei care nu strang si sa le dea o amenda sanatoasa. Propun sa mai faceti o hotarare in care sa propuneti amenzi pentru cei care nu strang dupa animalele lor incepand de la 5000 de lei. Asa poate isi dau si ei seama ce inseamna sa traiesti intr-o tara civilizata. Cat despre cei care nu sunt de accord cu aceasta propunere va rog sa va interesati cum se desfasoara lucrurile in tarile din Europa
Iulia 2023-07-31 22:26:34
Sustin aceasta idee. Imi doresc sa ma pot plimba cu catelul prin parc, prin iarba, nu doar pe alei. In acelasi timp, imi doresc ca politia locala sa ii amendeze pe cei care nu strang mizeria de la catei. Din cauza posesorilor de catei iresponsabili avem de suferit toti. In plus, cred ca e nevoie de mai multe locuri special amenajate adecvat pentru catei, cu iarba si nu cu pietre care le zdrobesc labutele.
Monica 2023-07-31 22:53:24
Da, sunt de acord cu cainii in parc!
Diana 2023-07-31 23:12:16
Buna ziua! Sunt de acord cu accesul animalelor de companie in parcuri, respectand legislatia in vigoare. Din pacate multi posesori de animale nu respecta legislatia si ar trebui educati prin amenzi ..
Alexandra 2023-08-01 06:46:34
O inițiativă pe care o susțin și pe care o aplaud! În alte țări din Uniunea Europeană le este permis accesul animalelor de companie nu doar în parcuri, dar și în alte spații (centre comerciale, restaurante etc.) lucru care este firesc. Atâta vreme cât stăpânul animalului este responsabil și își cunoaște câinele, nu văd nicio problemă. Iar pentru cei care nu îndeplinesc aceste criterii, ar trebui să existe reglementări și amenzi pe măsură în acest sens - asta ar trebuie să fie soluția, nu să îngrădim pe toată lumea pentru că există și oameni care nu sunt civilizați, nu strâng după câine sau lasă liberi câini agresiv.
T 2023-08-01 12:40:14
Spatiile special amenajate pentru animalele de companie din Bucuresti sunt destinate nevoilor de excretie ale cainilor iar faptul ca sunt insuficiente nu poate fi un pretext pentru a transforma toate spatiile verzi in toalete canine. Caci stim bine ca nu pentru plimbare sunt scosi cainii afara, ci sunt scosi pentru ca acestia nu isi fac nevoile in casa. In caz contrar, toti stapanii de pisici ar trebui amendati pentru abuz impotriva unor animale care nu sunt scoase la plimbare.
Nu exista in legile 205/2004 si 138/2022 dreptul cainilor de a isi face nevoile pe spatiile verzi.
Motivul invocat de ASPA este penibil, sa vina cu lista cazurilor de abandon caini din lipsa plimbarii acestora pe spatiile verzi. Cand tot bucuresteanul stie ca ASPA refuza sa eutansieze cainii neadoptati si a transformat adaposturile Primariei in ferme de crestere a cainilor pe bani publici.
Nu exista ca persoanele care folosesc spatiile verzi ca toalete pentru caini sa poata strange dupa ei pentru ca urina se infilteaza iar dupa ce defecheaza cainii arunca la 2-3 metri in spate si pamant si smocuri de iarba “sa acopere”. Deci stapanul, si daca ar vrea, nu ar putea decontamina perimetrul in care si-a facut cainele nevoile. In plus, aceste persoane nu vor fi sanctionate in continuare, intrucat nici la momentul actual Politia Locala nu aplica sanctiuni pentru accesul cainilor in spatiile verzi din jurul blocurilor, nevand efective care sa patruleze in jurul fiecarui bloc.
STEFAN 2023-08-01 12:49:19
Este o inițiativă foarte bună, pe care o susțin. Accesul animalelor de companie ar trebui permis și pe spațiile verzi. Este păcat că în țara noastră mai exista orașe în care accesul oamenilor și animalelor de companie este interzis pe spațiile verzi din parcuri. Mesaje de genul "nu călcați iarba" se regăsesc prin toate parcurile noastre, în timp ce în alte capitale europene, oamenii se pot relaxa, stau la plajă și se mișcă liber.

Referitor la cuprinsul al. (3) al art. 2 din Proiect, care se referă la obligația deținerii carnetelor de sănătate și vaccinări pentru animalele de companie, sunt de acord că este important să se mențină această obligație. Totuși, ar trebui să fie făcute eforturi pentru a face prezentarea documentelor mai ușoară și mai convenabilă pentru posesorii de animale de companie. Astfel, acceptarea variantelor digitale sau înregistrări în sistemele publice ar putea fi soluții bune pentru a evita purtarea fizică a carnetelor de sănătate la fiecare plimbare.

Prin scanarea microcipului, se pot accesa toate datele relevante ale animalului de companie sau se poate accesa platforma https://rompetid.ro/registrul-de-evidenta-al-cainilor-cu-stapan/ , unde, după introducerea seriei microcipului, ai acces la tot istoricul evenimentelor pentru fiecare patruped. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a verifica informațiile necesare și de a asigura conformitatea cu normele sanitare și veterinare în vigoare.
Referitor la cuprinsul al. (3) al art. 2 din Proiect, care se referă la obligația deținerii carnetelor de sănătate și vaccinări pentru animalele de companie, sunt de acord că este important să se mențină această obligație. Totuși, ar trebui să fie făcute eforturi pentru a face prezentarea documentelor mai ușoară și mai convenabilă pentru posesorii de animale de companie. Astfel, acceptarea variantelor digitale sau înregistrări în sistemele publice ar putea fi soluții bune pentru a evita purtarea fizică a carnetelor de sănătate la fiecare plimbare.

Prin scanarea microcipului, se pot accesa toate datele relevante ale animalului de companie sau se poate accesa platforma https://rompetid.ro/registrul-de-evidenta-al-cainilor-cu-stapan/ , unde, după introducerea seriei microcipului, ai acces la tot istoricul evenimentelor pentru fiecare patruped. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a verifica informațiile necesare și de a asigura conformitatea cu normele sanitare și veterinare în vigoare.
Lucian 2023-08-01 13:14:31
Buna ziua, va rugam, NU ! Sunt pline parcurile de mizerie lasata de caini si nestransa de proprietarii lor. Pipi peste tor, dupa
care trec copii desculti pe alei. Sunt cazuri si de muscaturi , cand sunt plimbati fara lesa. Organizati mai intai , in parcuri, tarcuri pentru acces caini - cele din Kiseleff si Herastrau sunt neutilizate, by the way. Incepeti si sa dati amenzi mari celor care nu strang dupa caini sau ii plimba fara lesa pe pajisti unde sunt copii. Dati amenzi inclusiv pe baza video - sunt camere in toate parcurile. Nu am vazut in 9-10 ani de plimbare prin Kiseleff nici macar o amenda data. Rahati de caine? Zilnic. Un hotarat NU.
Brebulet 2023-08-01 14:00:10
Trebuie permis tuturor raselor de caini de companie accesul liber in parcuri, invlusiv spatiile verzi, fara restrictia de a fi in lesa.
Este aberant sa nu poti plimba liber un animal pe pamant si pe iarba, ci doar pe asfalt sau alei pietruite.
Singurele exceptii sa fie rasele periculoase, care trebuie tinute in lesa si/sau botnita.
Câinii nu se pot bucura de libertate, de miscare si de drepturi elentare ale animalelor, atata timp cat nu le este permisa intrarea pe spatiile verzi.
Mircea 2023-08-01 22:08:17
Amendarea celor care nu mentin curatenia dupa caini este o gluma, toti care locuim in Bucuresti vedem cu ochii nostri ca nu se conformeaza si nu patesc nimic. Daca le arati tablita cu interzicerea accesului cainilor pe spatiile verzi devin agresivi, multe asemenea tablite au fost rupte sau vandalizate.

Nu ne putem preface ca nu stim ca nu se aplica aceste amenzi, politica strutului nu duce nicaieri. Nu exista sa dezincriminezi nimic pe baza masurilor coercitive. Politia prinde un procent nesemnificativ de hoti, talhari, escroci, criminali etc. Ca si cum nu ne mai trebuie paza, camere de luat vederi, garduri, usi sau lacate pentru ca pe hoti ii prinde Politia. Un asa procent va fi si din cei surprinsi cu cainii la “wc”ul din gradina blocului.

Sa se foloseasca drept pretext discriminarea si sa se rastalmaceasca OG nr. 137/2000 art 1 alin (2) lit f) “dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice” este de neconceput. Aceasta OG este destinata nediscrimarii oamenilor, nu a cainilor.

Stapanii de caini au acces oriunde au si ceilati oameni, daca sunt cum sunt si ceilalti (neinsotiti de caini).

De ce nu au pretentia sa intre cu cainiii si pisicile in institutii, in spitale, in creste, in gradinite, in scoli, in tribunale, in salile de sport si la bazinele de inot ale bazelor sportive? – si acestea sunt locuri publice.

Cred ca cea mai buna solutie sunt parculete speciale, clar delimitate si inchise cu gard suficient de inalt. Acolo animalele se pot intalni si juca cu alte animale, fara sa deranjeze si fara sa fie deranjate de oamenii care nu le doresc prezenta. Daca un proprietar nu strange dupa animalul propriu, isi afecteaza propria zona speciala.
Diana 2023-08-01 22:58:01
Accesul cainilor in parcuri pe iarba este o nevoie a tuturor celor care detin animale. Cainii au devenit deja parte din sociatate si asa cum ii promovam pentru terapie, cand cauta in daramaturi dupa cutremure sau pur si simplu persoane disparute ar trebui sa le dam persoanelor care ii cresc si ceva drepturi sa se bucure pe deplin de parcuri. Ne vaitam ca stau copiii pe unde calca un caine. Ghiciti ce? Tot pe acolo trec si ganganii, pisici, fiinte vii, bipede care urineaza, este dat cu solutii pentru buruieni, sobolani etc. Sa nu ne mai cramponam atat, ca e clar ca nici iarba nu e o zona curata dupa care pui copilul la masa fara sa il speli pe maini.
Vlad 2023-08-02 08:18:03
sunt de acord cu accesul animalelor de companie in parcuri.
Liviu 2023-08-02 11:12:40
Este o inițiativă foarte bună, pe care o susțin. Accesul animalelor de companie ar trebui permis și pe spațiile verzi. Este păcat că în țara noastră mai exista orașe în care accesul oamenilor și animalelor de companie este interzis pe spațiile verzi din parcuri. Mesaje de genul "nu călcați iarba" se regăsesc prin toate parcurile noastre, în timp ce în alte capitale europene, oamenii se pot relaxa, stau la plajă și se mișcă liber.

Referitor la cuprinsul al. (3) al art. 2 din Proiect, care se referă la obligația deținerii carnetelor de sănătate și vaccinări pentru animalele de companie, sunt de acord că este important să se mențină această obligație. Totuși, ar trebui să fie făcute eforturi pentru a face prezentarea documentelor mai ușoară și mai convenabilă pentru posesorii de animale de companie. Astfel, acceptarea variantelor digitale sau înregistrări în sistemele publice ar putea fi soluții bune pentru a evita purtarea fizică a carnetelor de sănătate la fiecare plimbare.

Prin scanarea microcipului, se pot accesa toate datele relevante ale animalului de companie sau se poate accesa platforma https://rompetid.ro/registrul-de-evidenta-al-cainilor-cu-stapan/ , unde, după introducerea seriei microcipului, ai acces la tot istoricul evenimentelor pentru fiecare patruped. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a verifica informațiile necesare și de a asigura conformitatea cu normele sanitare și veterinare în vigoare.
Referitor la cuprinsul al. (3) al art. 2 din Proiect, care se referă la obligația deținerii carnetelor de sănătate și vaccinări pentru animalele de companie, sunt de acord că este important să se mențină această obligație. Totuși, ar trebui să fie făcute eforturi pentru a face prezentarea documentelor mai ușoară și mai convenabilă pentru posesorii de animale de companie. Astfel, acceptarea variantelor digitale sau înregistrări în sistemele publice ar putea fi soluții bune pentru a evita purtarea fizică a carnetelor de sănătate la fiecare plimbare.

Prin scanarea microcipului, se pot accesa toate datele relevante ale animalului de companie sau se poate accesa platforma https://rompetid.ro/registrul-de-evidenta-al-cainilor-cu-stapan/ , unde, după introducerea seriei microcipului, ai acces la tot istoricul evenimentelor pentru fiecare patruped. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a verifica informațiile necesare și de a asigura conformitatea cu normele sanitare și veterinare în vigoare.
Virgil 2023-08-02 12:58:44
Buna ziua!
Va felicit inainte de toate pentru intiativa legislativa. Nu as vedea necesara pyrtarea carnetukui de sanatate in permanenta ci mai degraba doatarea politiei locale cu scanere ce pot identifica animalul in baza microcipului implenantat si in baza acestei verificari se pot afla toate informatiile atat referitoare la stapan cat si cele referitoare la caine. Carnetele de sanatate ale unui caine nu sunt precum ID urile la oameni, adica nu au nici un element de securitate care sa ateste veridicitatea informatiilor si prin urmare nu vad relevanta obligativitatea acestora.
De altfel cred ca ar fi impress necesar prinderea in aceasta lege si a amenajarii si intretinerii spatiilor special dedicate pentru animalele de companie....este incredibil cum pot arata aceste spatii in anul 2023 si ar fi putut sa arate si mai jalnic daca o buna parte din oameni nu ar respecta niste reguli de bun simt, insa chiar si cu aceste reguli ele arata execrable pt ca nu s au facut nici un fel de investitii si nu se face nici in fel de intretinere.
De altfel cred ca ar fi necesar precizarea instalarii unor surse de apa potabila pentru animalele de companie asa cum sunt spre exemplu ciusmelele din Parcul Herastrau, care apropo la un moment dat au avut un sistem de unde puteau sa bea apa si animalele de companie.
Dar, inca odata, este imperios necesar sa faceti ceva cu zonele special amenajate si de altfel next step ar fi ca animalele sa aiva acces si in institutions publice....suntem in 2023 si daca ne uitam la tari din vecinatate care reprezinta un etalon pentru tara noastra atat din perspectiva economica cat si din alte perspective atunci o sa ne dam seama ca ar trebui rapid sa avansam in ceea ce inseamna perceptia despre animalelel de companie
Sarbu 2023-08-02 13:06:13
Sustin initiativa. Sa scapam odata de ideea comunista ca iarba e a statului si omul (sau patrupedul) n-are voie sa o calce, ca o strica... Sa scapam si de mentalitatea omului care "stie" ca un caine trebuie sa stea toata viata in lant.
Sa fie clar: cainii NU sunt obiecte. Nu sunt niste chestii pe care sa le scoti 5 minute in spatele blocului, sa-si faca nevoile si-apoi inapoi in casa, ca de, "e doar un caine". 2-3 ore plimbare zilnica, efort fizic/joaca, mirosit pot fi necesare pentru sanatatea mentala si fizica a patrupedelor. Unde? Spatiul verde e ideal pentru oameni, e ideal si pentru caini; il putem imparti civilizat si responsabil.
Sa nu aiba voie sa simta iarba sub labute, nu mai zic sa se intinda nitel; sa nu aiba voie decat pe asfalt, si-n parcuri mers (strict pe alei, printre trotinete si biciclete) intins fara oprire... e inuman.
Citesc printre comentarii bazaconii precum ca locurile de joaca pentru caini "sunt destinate nevoilor de excretie ale cainilor". Dupa logica asta si locurile de joaca pentru copii sunt destinate nevoilor de excretie ale copiilor... doar ca, ce surpriza, sunt de fapt locuri de joaca. In realitate locurile de joaca pentru caini sunt niste tarcuri mici, neintretinute, insalubre, duhnind de excremente - si in care intra si copii.
Apropo, de cand am patrupedul in familie sunt mult mai sensibil la subiectul gunoiului din parcuri - inclusiv al excrementelor, uneori de caine, uneori umane. E o chestie de bun simt dar si de inteligenta minima aici: daca-ti plimbi cainele nu vrei sa calce (sau sa calci) in excremente, nu vrei sa se tavaleasca in excremente. Cati dintre cei ce nu vor sa lasam cainii sa se plimbe pe iarba au strans in urma unor nesimtiti? (e drept, mie mi-e usor - am mereu pungutele la mine). Cati i-au abordat pe cei ce voiau sa lase excrementul in urma, eventual punandu-le o punga-n brate la clasicul "am vrut sa strang dar n-am pungi la mine")? Si cati i-au luat la rost pe cei ce-si faceau nevoile in tarcul de caini, la 20-30m de o toaleta publica, ma intreb...
I.C. 2023-08-02 14:00:46
In documentul postat pe site exista 2 referate de aprobare sub semnatura d-nei consilier Manuela Muresan, ambele continand informatii care nu au acoperire fie logica, fie legala.

Referitor la primul referat, denumit REFERAT DE APROBARE privind accesul si folosirea parcurilor si domeniului public al Municipiului Bucuresti de catre detinatorii de animale de companie si animalele acestora din data de 24/07.2023 supunem atentiei bucurestenilor urmatoarele obiectii (intercalate cu CAPS LOCK):

“Administrarea spatiilor special amenajate pentru animalele de companie din
Municipiul Bucuresti este insuficienta si deficitara, iar acestea nu sunt dezvoltate
proportional cu populatia canina existenta la nivel local.”
1. Astfel, se observa faptul ca, in prezent posesorii de animale de companie NU au acces pe domeniul public, in parcuri si gradini publice, astfel incat animalele pe care le detin sunt private de cele mai elementare drepturi prevazute de legislatie referitoare la siguranta, bunastarea si protectia animalelor de companie, respectiv Legea 205/2004 privind protectia animalelor; Legii 138/2022 pentru modificarea si completarea Legii 205/2004 privind protectia animalelor.
I.C.: NU AU ACCES STRICT PE SPATIILE VERZI, DAT FIIND INSTINCTUL PRIMAR AL CAINILOR DE A URINA SI DEFECA PE SPATIILE VERZI, ADICA PE GAZON, PE ARBORI, PE TUFE ETC. NU ESTE INTERZIS NICIUNDE ACCESUL PE ALEILE SI STRAZILE DIN BUCURESTI SAU DIN PARCURI. PENTRU A NU VORBI DESPRE AFIRMATII FARA ACOPERIRE, DOCUMENTATIA TREBUIE COMPLETATA CU LISTA DE AMENZI DATE PENTRU PLIMBAREA CAINILOR PE STRAZILE SAU ALEILE BUCURESTIULUI. Mai mult, numarul spatiilor amenajate pentru animalele de companie sunt extrem de putine, nu se amenajeaza altele noi, in general nu sunt reamenajate periodic si, cel mai grav, acestea aflandu-se in interiorul parcurilor, accesul la acestea este imposibil, ele neatingandu-si scopul.
I.C.: VORBIM DE SPATII AMENAJATE CU NISIP PENTRU NECESITATILE FIZIOLOGICE ALE CAINILOR IN FOARTE MULTE LOCURI, NU DOAR IN PARCURI. IAR STAPANII AU DREPTUL SA ISI PLIMBE CAINII ORIUNDE IN AFARA SPATIILOR VERZI SI ALE PIETELOR AGROALIMENTARE.
2. In afara incalcarii drepturilor animalelor, se constata ca si cetatenii posesori de animale de companie sunt privati abuziv de dreptul de a folosi domeniul public si parcurile, in situalia in care sunt insotiti de animalele de companie pe care Ie detin, incalndu-se o plaja mai larga a drepturilor cetatenesti, de mentionat OG nr. 137/2000, art. 1. (2) Principiul egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii sunt garantate in special in exercitarea urmatoarelor drepturi: (I) dreptul la libera circulatie si la alegerea resedintei; (vi) dreptul de a lua parte, in conditii de egalitate, la activitali culturale si sportive; f) dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice.
I.C.: NU SE INCALCA NICIUN DREPT NICI AL ANIMAELOR SI NICI AL DETINATORILOR DE ANIMALE, VORBIM DE IGIENA SI SANATATE PUBLICA. NICI IN ALE LOCURI PUBLICE NU SUNT ADMISE ANIMALELE (SPITALE, SCOLI, TEATRE, BISERICI ETC.).
3. Nu in ultimul rand, trebuie tinut cont si de faptul ca Primaria Municipiului
Bucuresti, prin A.S.P.A. face eforturi de a asigura, atat siguranta cetatenilor in Bucuresti, prin capturarea cainilor fara stapan aparuti prin inmultire necontrolata, abandon sau aducerea lor de pe raza altor UAT-uri, dar si salvarea acestora prin campanii de adoptie sustinute si atractive.
3.1. Unul din motivele abandonului cainilor de catre proprietarii care locuiesc in blocuri si cladiri multi-familiale este chiar lipsa spatiului in care acestia isi pot plimba animalele de companie, prin cedarea lor catre adaposturile A.S.P.A. punandu-se o presiune si mai mare pe aceste adaposturi si pe bugetul local.
3.2. De cealalta parte, chiar daca A.S.P.A., inclusiv prin parteneriate cu asociatii, ong-uri si firme care comercializeaza produse pentru animale, deruleaza programe atractive de adoptii in fiecare weekend, la care participa si persoane publice (actori, artisti, cantareti, sportivi etc.) pentru a sensibiliza cetatenii si a-i convinge sa adopte caini din adaposturile Primariei Generale Bucuresti, efectul este mult diminuat din cauza faptului ca cetatenii dornici si adopte sustin argumentat ca, locuind Ia bloc, nu au unde sa-si plimbe cainii adoptati, sa ii socializeze, si sa se recreeze impreuna.
3.3. Ca efect a celor doua observatii legate de A.S.P.A. se constata si supra-popularea adaposturilor, pana aproape de atingerea limitei legale de numar de caini cazati.
I.C: BUGETUL ASPA BUCURESTI ESTE URIAS https://aspa.ro/wp-content/uploads/2023/04/Buget-2023.pdf SI ACESTA INSTITUTIE, IN LOC SA CONSTRUIASCA ADAPOSTURI PROPUNE TRANSFORMAREA SPATIILOR VERZI IN WC-URI PENTRU CAINI PE MOTIV CA DOAR ASA VOR ADOPTA CAINI DE LA EI? NICI ADAPOSTURI SUPLIMENTARE PE ATATIA BANI NU AR FI NECESARE DACA AR EUTANASIA CAINII NEADOPTATI, ASPA REFUZA PRACTIC SA FACA LOC IN ADAPOSTURILE ACTUALE PRIN APLICAREA LEGII.
Este important de mentionat ca masurile existente in cadrul legislativ, respectiv sanctiunea contraventiei de a plimba cainele fara lesa in spatiile publice, precum si sanctiunea cu privire la contraventia de a nu mentine curatenia in parc in cadrul plimbarii, sunt suficiente pentru a asigura atingerea scopului propus in legislatie, respectiv de a asigura linistea si ordinea publica, precum si curatenia in parcuri si pe spatii verzi in Municipiul Bucuresti.
I.C.: MASURILE EXISTENTE NU SUNT SUFICIENTE, PRACTICA DEMONSTRAND CA AMENZILE DATE PENTRU ACCESUL CAINILOR IN SPATIILE VERZI SUNT INFIME DIN LIPSA PERSONALULUI SI DIN PRETEXTELE STAPANILOR DE CAINI CARE, INTREBATI DE POLITISTI, AFIRMA CA AU STRANS DUPA CAINE IN URMA CU CATEVA MINUTE SI AU ARUNCAT DEJA DEJECTIILE LA GUNOI.

In lumina tuturor celor mai sus amintite, nu ar exista probleme de discriminare aduse stapanilor de animale de companie care isi plimba cainii mentinand curatenia si tinand in lesa animalele, deoarece vor putea beneficia de dreptul de a folosi spatiile publice si de a vizita parcurile, in vreme ce acele persoane care prin actiunile lor aduc atingere curateniei in parcuri si spatii verzi, sau provoaca dezordine si tulburare a linistii publice vor fi sanctionate si in continuare.


Consilier General
Muresan Manuela
24/07/2023 16:11 :02 UTC+02

Referitor la al doilea referat, denumit REFERAT DE APROBARE a proiectuluj de hotarare privind modificarea Normelor de igienizare ale Municipiului Bucuresti prevazute in Anexa nr 1 la Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr 120/2010 va supunem atentiei urmatoarele obiectii (cu bold):

Administratia spatiilor special amenajate pentru animalele de companie din Municipiul Bucuresti este deficitara si acestea nu sunt dezvoltate proportional cu populatia canina existanta la nivel local.

Actualul cadru legislativ stabilit prin Hotatarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 120/2010 interzice accesul pe spatii verzi al animalelor de companie fiind instituite in sarcina posesorior de animale de companie mai multe obligatii in privinta mentinerii curateniei de catre posesorii de animale de companie printre care si cea de a folosi spatii special amenajate pentru animalele de companie.

Cu toate acestea, din cauza unor deficiente de administrare, spatiile anterior amintite sunt improprii fapt ce genereaza imposibilitatea asigurarii dreptului cainilor de a avea acces Ia un spatiu adecvat pentru plimbare, conform legislatiei cu privire la drepturile animalelor si ii impiedica pe stapanii de animale de companie sa le asigure acest drept la miscare si plimbare, conform legislatiei drepturilor animalelor.
I.C.: IN LOC SA CORECTEZE DEFICIENTELE DE ADMINISTRARE (SA FIE CURATATE SI IGIENIZATE CORECT SPATIILE PENTRU CAINI) PRIMARIA DORESTE SA MALIGNIZEZE FENOMENUL PENTRU A DEVINI IMPROPRII TOATE SPATIILE VERZI?

Pe de o pane, cadrul legal actual, introdus in 2010, este excesiv si introduce o masura si o pedeapsa disproportionata abuziva si excesiva, plecand de la premisa ca stapanii de animale de companie vor tulbura linistea si ordinea publica precum si de la premisa ca acestia nu vor respecta curatenia. Astfel, actuala legislatie pedepseste ab initio toti stapanii de animale de companie, precum si toate animalele de companie.

Caracterul Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 120/2010 este discriminatoriu, impunand detinatorilor de caini sa nu acceseze spatiile verzi atata timp cat sunt alaturi de animalele lor de companie.

In acest sens, conform art. 1 alin (2) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, principiul egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii sunt garantate in special in exercitarea umatoarelor drepturi: (i) dreptui la libera circulatie si la alegerea resedintei; (ii) dreptul de a lua parte, in condiiii de egalitate, la activitati culturale si sportive; (iii) dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice.

I.C.: NU ESTE PEDEPSIT SI NICI DISCRIMINAT CU NIMIC STAPANUL DE ANIMALE, NU ARE ACCES STRICT PE SPATIILE VERZI, DAT FIIND INSTINCTUL PRIMAR AL CAINILOR DE A URINA SI DEFECA PE SPATIILE VERZI, ADICA PE GAZON, PE ARBORI, PE TUFE ETC. NU ESTE INTERZIS NICIUNDE ACCESUL PE ALEILE SI STRAZILE DIN BUCURESTI SAU DIN PARCURI.

Beneficiile schimbarii situatiei legale ar fi urmatoarele:
Prin revenirea la situatia legala anterioara, respectiv cea intemeiata pe Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr 243/2005 care stipula urmatoarele: »Art. 3 Se interzice plimbarea cainilor de companie prin parcuri si gradini fara lesa iar cei din categoria cainilor agresivi fara botnita , unde proprietarul animalului de companie trebuie sa pastreze curatenia se va permita accesul animalelor de companie pe spatiul verde dar se vor stabili sanctiuni clare cu privire la nerespectarea curateniei si se va asigura linistea si ordinea publica in parcuri si spatii verzi prin obligativitatea purtarii de catre animalele de companie a lesei.
Masurile existente in cadrul legisIativ anterior, respectiv sanctiunea contraventiei de a plimba cainele in spatii publice, precum si sanctiunea cu privire la fapta contraventionala de a nu mentine curatenia in parc in cadrul plimbarii, sunt suficiente pentru a asigura atingerea scopului propus in legislajie, respectiv de a asigura linistea si ordinea publica precum si curatenia in parcuri si pe spatii verzi in Municipiul Bucuresti.

I.C.: MASURILE EXISTENTE NU SUNT SUFICIENTE, PRACTICA DEMONSTRAND CA AMENZILE DATE PENTRU ACCESUL CAINILOR IN SPATIILE VERZI SUNT INFIME DIN LIPSA PERSONALULUI SI DIN PRETEXTELE STAPANILOR DE CAINI CARE, INTREBATI DE POLITISTI, AFIRMA CA AU STRANS DUPA CAINE IN URMA CU CATEVA MINUTE SI AU ARUNCAT DEJA DEJECTIILE LA GUNOI.

In acelasi timp, acest tip de abordare legislativa nu ar sanctiona stapanii
de animale de companie care isi plimba cainii mentinand curatenia si tinand in lesa animalele, ci doar acele persoane care prin actiunile lor aduc atingere curateniei in parcuri si spatii verzi sau provoaca dezordine si tulburare a linistii publice, astfel incat tratamentul nu ar fi discriminatoriu.

Situatia actuala respectiv cea intemeiata pe art 34 aIineatul (1), litera b) din Hotararea ConsiIiului General al Municipiului Bucuresti nr. 120/2010, care a abrogat HCGMB 243/2005, stipuleaza urmatoarele, cu privire la obligatiiie noastre ca stapani ai animalelor de companie: " b) [stapanii de animale de companie sunt obligati..] sa nu permita accesul animalelor de companie pe spatiile verzi din parcuri, gradini publice si cele aferente ansamblurilor de locuinte, in spatiile de joaca amenajate pentru copii, in magazine si piete de desfacere a produselor agroalimentare. Accesul cu animaIele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate. Nu vor fi supusi acestui regim, cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor'’.

Manuela Muresan
Consilier General USR

I.C: DIN FERICIRE, EXISTA LEGE CARE PROTEJEAZA SPATIILE VERZI, LEGEA NR. 24 DIN 15 IANUARIE 2007 PRIVIND REGLEMENTAREA ȘI ADMINISTRAREA SPAȚIILOR VERZI DIN INTRAVILANUL LOCALITĂȚILOR. MODIFICAREA CARE A FOST PROPUSA ESTE, PRIN URMARE, SI ILEGALA.

ASTFEL, “SPAȚIILE VERZI AFERENTE LOCUINȚELOR DE TIP CONDOMINIU AU ROL ESTETIC ȘI DE PROTECȚIE, DE AMELIORARE A CLIMATULUI ȘI A CALITĂȚII AERULUI” IAR IN ART 5 LEGEA STIPULEAZA CA PENTRU PROTECȚIA ȘI CONSERVAREA SPAȚIILOR VERZI, PERSOANELE FIZICE ȘI PERSOANELE JURIDICE AU URMĂTOARELE OBLIGAȚII: a) SĂ NU ARUNCE NICIUN FEL DE DEȘEURI PE TERITORIUL SPAȚIILOR VERZI”. ASADAR, REFERITOR LA DESEURILE ANIMALIERE NICI NU POATE FI VORBA (CACI PAMANTUL SPATIILOR VERZI NU POATE FI INLOCUIT SI NICI IGIENIZAT CU SUBSTANTE DEZINFECTANTE CA NISIPUL DIN SPATIILE SPECIAL AMENAJATE PENTRU CAINI).

CONCLUZIONAND, STAPANII NU AU CE CAUTA CU CAINII PE SPATIILE VERZI, IN PRIMUL RAND PENTRU CA NU POT FI AMENDATI CAND LE FOLOSESC CA TOALETE PENTRU CAINI NEEXISTAND PERSONAL PENTRU A APLICA ACESTE AMENZI. IAR IN CAZUL IN CARE EXISTA PERSONAL SI SUNT INTREBATI RASPUND CA TOCMAI AU ARUNCAT EXCREMENETELE CAINELUI, LUCRU CARE IL PUNE PE POLITIST IN IMPOSIBILITATEA DE A VERIFICA. SI IN AL DOILEA RAND, PENTRU CA SPATIILE VERZI, SINGURELE OAZE DE SANATATE ALE BUCURESTENILOR NU POT FI POLUATE CU URINA SI EXCREMENTE DE CAINI CARE SA SE IMBIBE IN SOL. UN SINGUR CAINE FACE TONE DE URINA SI EXCREMENTE IN TIMPUL VIETII, ESTE VORBA DE POLUAREA NU DOAR A SOLULUI CI SI A AERULUI PE CARE IL RESPIRAM. ESTE VORBA DE SA-NA-TA-TEA NOASTRA.
Mia 2023-08-02 17:57:05
În tari civilizate, animalele de companie fac parte din familia omului. Fac parte cu acte și.cu drepturi ca oricare membru al familiei. Noi incercam sa le tăiem orice drept. Nici măcar dreptul la aer, soare, mișcare, plimbare nu vrem sa îl mai dam acestor suflete. De ce? De unde atâta ura? Eu sunt pentru accesul animalelor de companie în orice loc din orașe și din afara lor, cu condiția păstrării curățeniei și în cazul raselor periculoase, cu obligativitatea purtării..."mastii"
Alina 2023-08-02 18:37:37
Sustin acest proiect.
Mircea 2023-08-02 21:17:13
Îmi adresez cu respect prezenta recomandare cu privire la petiția dvs. referitoare la Proiectul de hotărâre privind accesul și folosirea parcurilor și domeniului public al municipiului București de către deținătorii de animale de companie și animalele acestora.

În primul rând, vreau să exprim întregul meu acord cu inițiativa dvs. de a susține accesul câinilor în parcuri și pe domeniul public al municipiului București, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă/ham și să fie sub control în orice situație. Este o normalitate ca animalele de companie să poată beneficia de spații publice și să se bucure de plimbări în aer liber alături de stăpânii lor.

Este crucial să subliniem importanța microcipării animalelor de companie. Această măsură este esențială pentru identificarea și protejarea câinilor în situații de pierdere sau abandon, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a populației de animale și la prevenirea fenomenului de animale fără stăpân.

În mod personal, consider că ar fi o recomandare oportună să amenajăm zone speciale pentru animale, asemenea celor din parcul din Pitesti.

Motivele prezentate în referatul de necesitate la punctele 3.1, 3.2 și 3.3 sunt într-adevăr nerealiste și insuficiente. Din propria observație, am remarcat că plimbarea câinilor fără lesă în parcuri este o practică frecventă și că există o prezență considerabilă de animale și excremente în zonele verzi, fapt ce face dificilă găsirea unui spațiu adecvat pentru a petrece timp în natură. În plus, afirmația că în prezent animalele ar avea interdicție de acces în spațiul public este contrazisă imediat de realitate, întrucât animalele circulă fără restricții.

Susținerea petiției cu argumente solide și cu dovezi relevante poate consolida inițiativa dvs. și poate contribui la crearea unui mediu prielnic pentru o gestionare eficientă a animalelor de companie în municipiul București.

Cu considerație,
Mircea
Gabymnsc 2023-08-03 10:15:48
Bună ziua. Felicitări pentru inițiativa dv., văd că încercați să aduceți civilizația mai aproape de noi. Sunt întru totul de acord cu prevederile acestui proiect pentru că într-adevăr, deținătorii de câini chiar sunt discriminați. Atâta timp cât eu că posesor de câine investesc bani și timp în educația și creșterea acestuia, nu văd de ce îmi este mie limitată libertatea de a mă bucura de el. Într-adevăr recunosc că și eu sunt foarte revoltat când ies cu câinele din dotare și mă împiedic la propriu de excremente lăsate de alți nesimțiți iresponsabili. Dar asta mi se pare că este strict problema poliției locale care ar putea să facă niște acțiuni de amploare, mai ales dimineața și să aplice niște amenzi maxime, să vezi cum s-ar civiliza acești ,, necivilizați ". La fel și cu câinii agresivi, daca tu ca stăpân de câine cu potențial agresiv nu ești conștient și nu vrei să respecți legea, atunci tot poliția ar trebui să te educe, să nu mai zicem că măcar pentru astfel de rase, proprietarii ar trebuii să treacă un test psihologic, din punctul meu de vedere.
De ce nu luăm exemplu din țările civilizate, unde vedeți și prin filme dacă nu ați ajuns pe acolo, cum oamenii stă pe pajiști în și se joacă cu cățeii . Și dacă e sa ne referim la țarcurile făcute pentru câini, este o bătaie de joc crâncenă, un perimetru îngrădit, betonat și cu un strat de pietriș pe deasupra, este ca un lagăr nazist, fără un pic de adăpost împotriva soarelui sau a ploii, fără o sursă de apă, fără nimic. Este ca și cum dacă ești iubitor de animale și ai un câine ești pedepsit pentru asta, dar cu toate acestea pe toate canalele media suntem îndemnați să adoptăm căței.
Lidia 2023-08-03 17:02:58
Sustin 100% proiectul si mi se pare un pas catre normalitate si ca incepem cat de cat sa fim si noi o capitala europeana si sa scapam de gandirea comunista.

Lumea trebuie sa inteleaga ca traim in secolul 21, iar animalele nu sunt doar niste bibelouri, sunt fiinte care necesita stimulare fizica si mentala, si sunt membrii ai familiei. Pe cei care sustin ca oamenii ar trebui sa isi plimbe cateii doar pe asfalt, ii invit sa se plimbe ei/copii desculti vara, pe asfaltul incins. Deasemenea ii invit sa intre in acele asa zise spatii destinate animalelor, care sunt facute doar de dragul de a fi, de multe ori foarte mici, cu pietris si cu nisip neigienizat de secole.
Spatiul public este al tuturor si nu ar trebui sa se faca discriminari.
Pe scurt sunt COMPLET PRO:
- accesul animalelor pe peste tot
- amenzi pentru cei care nu strang dupa ei
- amenzi pentru cei care au rase considerate periculoase dar nu folosesc botnita!
- controale pentru cei aflati pe spatiul public si amenzi pentru cei care au cateii fara pedigree nesterilizati.
- controale de microcip

Super initiativa!
Brebulet 2023-08-03 19:34:44
Este aberant sa interziceti deplasarea libera a oamenilor si animalelor de companie, atata timp cat spatiile dedicate cainilor sunt prea putine si sunt efectiv niste cocini neingrijite si uitate la fiecare colt de parc.
Iar fiecare astfel de loc are maximi 10x10 metri. Aberant!
Daca aceasta lege va trece, adio voturi la urmatoarele alegeri. O idee absolut aberanta. In vest este permis sa mergi cu cainele peste tot, la mall, la farmacie, in supermaket. Iar aici la noi, la inapoiati, o sa devina ilegal sa imi plimb animalul pe spatiul verde.
In principiu, incercati sa faceti imposibila convietuirea cu un animal de companie.
Jenant si aberant!
Elena 2023-08-03 22:51:08
In problema constiintei civice a stapanilor de caini este de notorietate ca, in majoritatea lor covarsitoare, acestia nu strang deseurile cainilor (cele lichide sau moi nu pot fi stranse iar cele solide oricum se lipesc de pamant, plante sau de firele de iarba, stim cu totii ca spatiul verde nu poate fi curatat in adevaratul sens al cuvantului (asa cum, de exemplu poate fi curatat si dezinfectat locul daca se intampla sa isi faca animalul nevoile in casa sau in lift).

Pe de alta parte, nici Politia nu amendeaza stapanii de caini fara bun simt, multi agenti marturisind ca au intrat in certuri cu acesti oameni extrem de violenti verbal care nu isi asuma nici daca sunt vazuti in fapt (nu e de la cainele meu, vi s-a parut, etc). Iar sa consideram ca ar exista cate un politist care sa pazeasca fiecare stapan ori de cate ori isi scoate acesta cainele la plimbare, este utopic - e un “argument” care ne jigneste inteligenta.
Constitutia Romaniei ne garanteaza dreptul la sanatate si dreptul la un mediu sanatos, motiv pentru care nu trebuie, ca societate civila, sa permitem transformarea proximitatii spatiilor noastre locative in focare de infectie.
D-na Muresan, ati contactat INSP-ul? Dar Protectia Plantelor? Dar Ministerul Mediului? Dejectiile sunt toxice pentru plante, pe o tufa sau arbust pe care urineaza un caine sa isi marcheze teritoriul, vor urina si ceilalti care trec pe acolo. In maxim un an tufa sau arbustul se vor usca. Apa subterana a Bucurestiului trebuie sa fie potabila, atatia oameni stau la curte in Bucuresti si au puturi! Cum sa se scurga mizeriile cainilor in pamant, odata cu apa de ploaie? Este crima. Orice latrina si fosa septica este obligatoriu a fi betonata pentru a impiedica aceste scurgeri si dvs. propuneti asa ceva in sfidarea si spre imbolnavirea bucurestenilor?
D-na Muresan, stati la curte/vila si aveti propria curte care nu poate fi folosita de n oameni pentru canii lor? Dar daca ati sta la bloc, la parter sau la etajele inferioare si ati deschide fereastra sa aerisiti pentru ca din spatiul verde sa va vina duhoare in casa? Caci ploua foarte rar in Bucuresti, iar aspersoare au extrem de putine blocuri! Cum respirati un astfel de aer?
Va mai intreb: cine sta la fiecare petec de spatiu verde sa verifice in carnetul de sanatate daca acel caine e deparazitat, vaccinat etc? Vorbim de boli, inclusiv letale, transmise de caini si pisici prin excremente!

Propuneti hotarari de Consiliu pentru cetateni, si nu impotriva lor! Nu fortati modificarea a ceva corect in virtutea unor discriminari inchipuite!!!
Nu pentru asta va platim!
Coralia 2023-08-04 17:08:14
Salut din toata inima aceasta initiativa legislativa.
Intr-adevar, in Bucuresti locurile unde poti petrece timp cu animalul de companie sunt infime, neingrijite si improprii scopului declarat. Exista, sa zic, recomandarea de a creea locuri amenajate pentru caini in PARCURI, numai ca pentru a se numi parc, o zona de agrement trebuie sa aiba peste un hectar. Locurile existente, cele pe care le cunosc eu, nu sunt curatate si dezinfectate periodic, conform stipularilor legii. Nu sunt amenajate cu dale de beton care permit igienizarea usoara.
In momentul in care mi-am scos cainele din casa pentru plimbarea zilnica am intrat in ilegalitate conform legii 24/2007 art.21 lit.m, prost formulata, ceea ce mi se pare absurd si evident imi limiteaza drepturile cetatenesti.
Citind propunerea de hotarare am vazut ca este vorba despre permiterea accesului posesorului de animal de companie pe spatiul public si nu pe spatiul verde, cum gresit este mediatizata aceasta initiativa.
Deci este o propunere de BUN SIMT.
Acum, sa stiti ca Toto al meu, tot o sa mai roada un fir de iarba, si tot o sa ma traga spre vreo tufa, producand incalcari accidentale ale legii, ceea ce ma va face pasibila de amenda. In rest, avem pungute, tinem baiatul in lesa, ridicam dejectiile, avem carnetul de sanatate in format electronic (legea nu specifica sub ce forma trebuie sa am carnetul asupra mea) si suntem civilizati....spre deosebire de destui reprezentanti ai speciei umane (am exemple de mame care isi pun copiii sa produca dejectii specific omenesti in parcuri, fara sa stranga in punguta) mai putin civilizati decat noi, dar care isi aroga dreptul de a ne hartui constant, pe motiv ca :"asa zice legea", tu nu ai voie in parc.
DJ 2023-08-05 20:35:37
Și cine verifica ca toți acești câini sunt ținuți in lesa, ca se strânge după fiecare dintre ei și ca toți cei agresivi și/sau periculoși au botnița? Sunt Deținătorii de câini dispuși sa plătească in plus pentru polițiștii locali care fac astfel de controale? Cine garantează ca niciun copil nu va fi atacat?
Andreea 2023-08-06 14:20:46
Sustin accesul animalelor de companie in parcuri (si in cat mai multe locuri in general) si mi-as dori sa fie intradevar sanctionati cei care nu pastreaza curatenia. Ne dorim sa implinim nevoia cainilor de a explora natura intr-un mod civilizat. Vrem un oras pet friendly.
Monica 2023-08-07 18:17:56
Nu sunt de acord cu accesul câinilor în locuri unde copiii ar trebui să se simtă liberi, explorând, în siguranță. Am câini de talie mare, echilibrați, mă plimb cu ei în locuri unde nu deranjez oamenii. Posesorii de câini mici, ca și de câini mari, chiar dacă strâng după aceștia, știu că urina și părul din blană pot fi oriunde. Ca și saliva abundentă, miros de pârțuri și uneori zgârieturi sau mușcătiri. De ce ar băga mâinile un copilaș în iarba plină de urina unui câine, nu mai zic fecale? Orice posesor de câine trebuie să-și permită un spațiu generos, dacă nu, să-și miște fundul si să aleagă locuri de alergat pentru animalul său cât mai departe de oameni.
Aurel 2023-08-08 12:21:37
Urina si fecalele cainilor sunt toxice pentru vegetatie si nu trebuie permisa imbibarea solului cu ele si poluarea biologica a panzei freatice a Bucurestiului. Amenzile pe acesta tema sunt inexistente intrucat 1) politistii sau politistii locali nu pot supraveghea toate locurile de joaca si toate spatiile verzi si 2) in prezenta politistilor sau a politistilor locali, stapanii ar curata dupa caini. Caci cine ar face o contraventie in prezenta Politiei? Aceasta modificare de HCGMB este un atac la sanatatea publica si nu poate fi adoptata fara punctul de vedere al Ministerelor Mediului si al Sanatatii. Atitudinea celor carora le atragem atentia, nu poate fi descrisa decat ca agresiva. Politia Locala spune ca nu poate aplica amenzi intrucat nu ies cu cainii avand buletinele la ei, le dau doar avertismente verbale, de care nu se sinchiseste niciunul.
Pro Civilizatie 2023-08-09 07:27:00
A.S.P.A. Bucuresti stie ca Politia Locala nu aplica amenzi nici macar persoanelor care au caini nesterilizati (situatia trenand din anul 2015 si implicand abandonul puilor nedoriti).

Abandonarea cainilor pe motiv ca nu au voie cu ei pe spatiile verzi este imposibila, un pretext inventat 100%. De ce nu pot fi abandonati cainii din acest motiv? Pentru ca stapanii, cand au adoptat sau cumparat cainii, stiau foarte bine ca pe spatiile verzi nu au acces.

Diseminarea de hoax-uri de acest gen nu ne deturneaza atentia de la atributiile A.S.P.A. Bucuresti si anume: punerea in aplicare a O.U.G. 155/2001.

Prin urmare, aceasta institutie are de raspuns in fata bucurestenilor la urmatoarele intrebari esentiale, dupa cum urmeaza:

Intrebarea nr. 1
CATE AMENZI A APLICAT A.S.P.A. PENTRU INCALCAREA O.U.G 155/2001?

Astfel, art. 15 al O.U.G 155/2001 specifica persoanele raspunzatoare cu constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor: inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu personal din M.A.I. si din A.N.S.V.S.A.: “Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac, dupa caz, de persoane imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum si de inspectorii Serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan din unitatile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.”
(La 29-09-2013, art. 15 a fost modificat de pct. 16 al art. I din Legea nr. 258 din 26 septembrie 2013, dupa cum urmeaza: Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 15. - Constatarea contravenţiilor si aplicarea sancţiunilor se fac, dupa caz, de persoane imputernicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum si de inspectorii Serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan din unitaţile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţa.")

Chiar daca in Normele Metodologice nu sunt detaliate toate articolele prevazute de Legea respectiva (si in H.G. 1059/2014 nu a mai fost detaliata implicarea Serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan in aplicarea sanctiunilor), orice articol al unei Legi se aplica cu sau fara Norme. Exemplificam prin situatia din perioada in care unele articole ale Anexei la H.G. 1059/2014 au fost temporar suspendate de instanta, cand anumite ong-uri pentru faceau presiuni pentru neaplicarea O.U.G. 155/2001 respectiv a lg. 258/2013, motivand ca o Lege este neaplicabila daca are Normele suspendate. Citam din raspunsul Consiliului Legislativ care subliniaza clar ca suspendarea Normelor nu afecteaza aplicarea Legii: „suspendarea executarii unei H.G. nu poate avea ca efect neaplicarea actului normativ de nivel superior in temeiul caruia respectiva hotarare a fost emisa”. Asadar, A.S.P.A. Bucuresti are competente pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor conform art. 15 al O.U.G. 155/2001.

Intrebarea nr. 2
A TRIMIS APSA POLITIEI LOCALE SI D.S.V.S.A. BUCURESTI LISTELE CU ADOPTIILE? DACA DA, SA PREZINTE PUBLIC NUMARUL DE AMENZI APLICATE PENTRU ABANDON (CAINI NEGASITI LA ADRESELE DE ADOPTIE), INTR-UN RAPORT PE ULTIMII 5 ANI CARE SA NU CONTINA DATE PERSONALE: AU FOST AMENDATI PENTRU ABANDON X PERSOANE IN ANUL Y, Z PERSOANE IN ANUL Y+1 ETC.)

A.S.P.A. Bucuresti (care isi declina aplicarea sanctiunilor, in pofida prevederilor art 15 al O.U.G. 155/2001) nu poate pretinde Politiei Locale si nici A.N.S.V.S.A. sa verifice adoptiile in vederea aplicarii sanctiunilor in caz de abandonare a cainilor adoptati, decat daca A.S.P.A. Bucuresti insasi le trimite acestora listele cu adresele adoptatorilor. Iar daca aceste liste au fost trimise catre Politie si/sau D.S.V.S.A. Bucuresti, ele trebuie sa se fi intors cu adresele verificate si amenzile aplicate pentru abandon, acolo unde cainii adoptati nu au fost gasiti la adrese si nici nu fusesera nici declarati la A.S.P.A. ca fiind decedati, furati, pierduti sau instrainati, conform formularului de adoptie.

In cazul in care A.S.P.A. Bucuresti nu detine listele trimise catre Politie si/sau D.S.V.S.A. Bucuresti si intoarse de la Politie si/sau D.S.V.S.A. Bucuresti privind verificarea adoptiilor, A.S.P.A. Bucuresti este direct raspunzatoare pentru imposibilitatea sanctionarii reabandonarii cainilor adoptati.

Intrebarea nr. 3
A APLICAT A.S.P.A. BUCURESTI AMENZI CELOR GASITI CU CAINI NESTERILIZATI SI CARE AU BENEFICIAT DE STERILIZARE GRATUITA DIN PARTEA A.S.P.A.? SAU A TRIMIS LISTA CU ACESTIA LA POLITIA LOCALA SAU LA D.S.V.S.A. IN VEDEREA SANCTIONARII LEGALE?

A.S.P.A. Bucuresti a sterilizat un numar de caini cu stapan in mod gratuit (legea permite), deci detine lista celor care au beneficiat de aceste sterilizari. Conform O.U.G. 155/2001 toti care au fost gasiti cu cainii neinregistrati si nesterilizati trebuie amendati. A.S.P.A. ii poate scuti de pretul sterilizarii, dar nu ii poate scuti de amenda.

Intrebarea nr. 4
CUM JUSTIFICA A.S.P.A. BUCURESTI FOLOSIREA CUSTILOR-CAPCANA, A CAROR INEFICIENTA DOVEDITA A FOST CAUZA CARE A DUS LA MOARTEA TRAGICA A ANEI OROS DARABAN?

Precizam ca aceste custi capcana sunt destinate prinderii animalelor salbatice care nu pot fi urmarite si prinse cu crosele intrucat stau ascunse, custile avand eficienta zero in cazul haitelor de caini. Nu pot fi numite non-traumatice cand cainii stau inchisi in cusca mica in stres maxim zbatandu-se si chinuindu-se sa iasa din cusca extrem de mica ore sau zeci de ore in sir mult mai mult decat ar sta in custile in care sunt tranportati pana la adapost dupa ce sunt capturati cu crosele sau tranchlizati. Detinerea unui animal in cusca de asemenea dimensiuni o perioada indelungata (nu pandesc prinderea animalului pentru a il prelua imediat, ci vin a doua zi sa verifice cusca, precum procedeaza braconierii) se incadreaza la rele tratamente, nicidecum la metode non-traumatice. Consecinta directa a faptului ca A.S.P.A. Bucuresti nu mai captureaza cainii cu crose sau tranchilizant este proliferarea haitelor pe spatiul public – rugam parcurgeti marturia Daianei Cilinca, martora oculara a atacului canin asupra Anei Oros.
(sursa: https://www.facebook.com/ana.maita.3/videos/737195184334947) -> „tot ce au facut in rastimpul asta a fost sa trimita cate o masina, care se pozitiona langa drum, punea cusca si astepta ca un caine sa intre acolo. Dupa o ora ma sunau: «n-am reusit sa prindem nimic, noi nu vedem niciun caine. Pana acum, n-am primit decat o singura fotografie, cu un singur caine prins”.

Lasand o singura cusca in cazul in care a fost reclamata in zona o intreaga haita de caini, A.S.P.A. Bucuresti a incalcat legea prin intentia sa de a captura un singur caine si de a lasa restul cainilor liberi si scapati de sub orice control, intrarea tuturor cainilor in acea cusca fiind imposibila. Caci scopul principal al legii este, conform Anexei la H.G. 1059/2013 ridicarea tuturor cainilor pana cand in localitatea deservita nu mai exista caini fara stapan. Citam din Anexa la H.G. 1059/2013: „art. 27 alin (1) si (2):
(1) serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan au obligatia sa dea curs cererilor de adoptie la distanta in limita capacitatii de adapostire.
(2) pana la ridicarea tuturor cainilor de pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale, numarul celor adoptati la distanta nu poate ocupa mai mult de o treime din locurile disponibile in adaposturi.”

Este evident ca A.S.P.A. Bucuresti nu a intervenit pentru ridicarea tuturor cainilor conform legii, dat fiind ca pentru acei caini au fost facute mai multe sesizari, la data mortii Anei Oros Daraban nemaitrebuind sa existe niciun caine fara stapan in zona. Pe cala de consecinta, metoda ineficienta si inadmisibila de capturare folosita de A.S.P.A. Bucuresti a dus la acesta tragedie.

Intrebarea nr. 5
CUM JUSTIFICA A.S.P.A. BUCURESTI SFIDAREA CETATENILOR PRIN NERIDICAREA CAINILOR, INCLUSIV DUPA MOARTEA ANEI OROS DARABAN?

Din interviul d-nei Daiana Cilica veti vedea si cum reprezentanta A.S.P.A. Bucuresti trateaza cetatenii (contribuabili la bugetul Bucurestiului, implicit al sau) cu dispret si cinism, la reclamatia privind atacul canin al haitei asupra Anei Oros Daraban, in care apelanta era ingrozita de situatie, persona care a preluat apelul punand o intrebare halucinanta: “Dar, ce, doamna, a murit?” Sfasierea, mutilarea, vatamarea corporala, socul, sechelele fizice si psihice ale atacurilor cainilor nu impresioneaza autoritatile care trebuie sa ne garanteze siguranta si viata! Si victimele nu sunt muscate, sfasiate si/sau mancate de vii sub anestezie! Iata cum cei care considera capturarea cu crose neconfortabila pentru caini dau dovada de cruzime in cazul oamenilor. Nu isi pun intrebarea: “Dar ce daca a fost dus cainele cu crosa la masina, a murit?” Si in cazul in care oamenii platesc cu viata, sfidarea continua. Ea consta in faptul ca, in ciuda faptului ca Ana Oros Daraban zacea sfartecata in cimitir, la doar 43 de ani, zona nu fusese eliberata de haite nici la 2 saptamani de la tragedie:

(sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/video-la-2-saptamani-de-la-moartea-anei-oros-haitele-de-caini-colinda-in-continuare-zona-unde-s-a-petrecut-tragedia-4435702?fbclid=IwAR3QGbGhLGxDvuJ2Yca9c9n3YXoyhzzQLKSea5v6YXiOBt4yhc_PpNO6DO0)
Intrebarea nr. 6
CUM ESTE POSIBIL CA A.S.P.A. BUCURESTI SA ISI ASUME REPETAREA TRAGEDIEI??

In loc de a da asigurari ca vor ridica toti maidanezii din Bucuresti, purtatoarea de cuvant A.S.P.A. Bucuresti, Catalina Tranescu, se autoincrimineaza afirmand ca “din păcate, astfel de cazuri se pot repeta oricând” si „zona Lacul Morii e cunoscuta de noi ca fiind o zona cu caini fara stapan” (desi cainii ar fi trebuit ridicati pana la ultimul, conform legii).

(sursa: https://www.facebook.com/A.S.P.A.Buc/videos/710526093997297)

Situatia este valabila nu doar pentru zona Lacul Morii, ci pentru intreg Sectorul 6 (pe cale de consecinta pentru intreaga Capitala).

Primarul Sectorului 6 a tras semnalul de alarma privind neindeplinirea atributiilor de serviciu in cazul A.S.P.A. Bucuresti, dupa cum urmeaza:
„În anul 2022 au fost făcute 53 de sesizări. La acestea s-au adăugat 39 petiții scrise de la cetățeni, redirecționate către A.S.P.A.. Au răspuns doar la 24.

În anul 2023 au fost făcute 96 de sesizări până acum, 37 până la momentul tragediei.

Dintre cele 96:

11 - soluționate

11 - A.S.P.A. s-a prezentat și nu a prins nimic

74 - A.S.P.A. nu a răspuns nimic.

În zona tragediei am avut 8 sesizări, soluționate doar 2”, spune edilul.

(https://www.euronews.ro/articole/ciprian-ciucu-prima-conferinta-de-presa-dupa-mortea-anei-oros-serviciul-a-functio)


Intrebarea nr. 7
CUM JUSTIFICA A.S.P.A. REFUZUL DE A EUTANASIA CAINII NEADOPTATI, RESPECTIV INTRETINEREA ACESTORA PE BANI PUBLICI?

In loc de a isi indeplini atributiile legale privind ridicarea cainilor fara stapan, Conducerea A.S.P.A. Bucuresti a interzis eutansierea transformand acesta institutie in ferma de crestere a cainilor pana la adanci batraneti pe bani publici.

Cainele este facut sa alerge, sa fie plimbat, sa aiba spatiu, sa aiba familie adoptatoare, este un animal inteligent si care se ataseaza de stapani nu un animal care sa fie inchis in cusca inghesuit cu alti caini toata viata, ceea ce se intampla in adaposturile A.S.P.A. Bucuresti. Una e sa fie tinut cateva zile spre a i se gasi adoptator si alta sa fie tinute haite intregi in custi si spatii atat de limitate, perioade atat de lungi de timp. Prelungirea sederii in adaposturi pana la sfarsitul vietii incalca insasi bunastarea animalelor respective.

Se manipuleaza asiduu opinia publica prin inocularea ideii conform careia sterilizarea este “singura” solutie, abandonarea puilor nedoriti fiind principala cauza a existentei cainilor pe strazi. Nimic mai fals! Singura solutie este aplicarea legii in integralitatea ei: capturarea cainilor de pe domeniul public, adoptia cainilor, amenzi pentru nesterilizarea cainilor, amenzi pentru abandon, verificarea adoptiilor si amenzi pentru reabandon (false adoptii) si eutanasierea cainilor neadoptati. Iar din punct de vedere al importantei operatiunilor, capturarea cainilor este esentiala intrucat nu abandonul este problema principala, ci neridicarea cainilor abandonati. Daca azi abandoneaza cineva niste pui si maine sunt ridicati de autoritati, acei pui (catele si catei) nu ajung la maturitate biologica sa se impuieze (o catea fatand la fiecare 6 luni chiar si 8-14 pui odata). Cateii abandonati nu au ce cauta 6 luni pe spatiul public sa creasca si sa ajunga fertili. Deci prezenta haitelor de maidanezi se datoreaza unui numar mic de caini abandonati, dar care au fost lasati sa se inmulteasca exponential, nefiind luati de pe spatiul public. O pereche de caini are in 5 ani peste 110.000 de urmasi, calculand ca o catea fata peste 20 de pui pe an (din care sa admitem ca supravietuiesc 16, din care 8 catei si 8 catele). Avem deci 2 caini abandonati (prima pereche), restul 110.000 caini nefiind din abandonuri, ci nascuti pe strazi - problema evidenta fiind ca nu a fost ridicata de hingheri prima pereche - primii 2 caini abandonati. Nu cei 2 caini abandonati sunt problema, ci cei 110.000 de caini aparuti pe strazi in 5 ani. Iar abadonarea cainilor adulti din dube si TIR-uri este practicata de persoane care, fie au adaposturi clandestine, fie reabandoneaza cainii salvati de la eutanasiere prin adoptii false, nicidecum de oamenii de la curti. Caci nu creste nimeni haite intregi de caini pana la maturitate ca sa ii abandoneze din dube.

Mentionam in alocarea de buget pentru intretinerea cainilor in adaposturile publice mai mult decat 14 zile lucratoare poate fi facuta exclusiv motivat, conform O.U.G. 155/2001 art. 7 alin (2): “Cainii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.”

Iar A.S.P.A. Bucuresti nu motiveaza in niciun fel bugetarea mentinerii acestora suplimentar in adaposturi. Desigur ca achizitionarea hranei printr-o firma agreata nu poate reprezenta un motiv. Si nici prelungirea sanselor la adoptie nu poate reprezenta un motiv, caci prin prelungirea sederii in adapost nu creste numarul adoptatorilor. O persoana care vrea sa adopte un caine, nu va adopta doi, va adopta unul singur, indiferent daca acel caine este de 14 zile in adapost sau de cateva luni. Luandu-l acasa pe cel care a stat mai mult in adapost (ipotetic vorbind, intrucat numarul de zile de sedere in adapost nu este un criteriu de adoptie) ii taie sansa la adoptie celui de putin timp in adapost. Dimpotriva, sunt mai multe adoptii cand nu se prelungeste sederea in adapost, oamenii vrand sa salveze cainii de la eutanasierea la care ar fi eligibili dupa 14 zile lucratoare.

Iar refuzul eutanasierii cainilor neadoptati din motivul ca ar fi o procedura barbara este halucinant. Sub anestezie generala nici cainele, si nicio fiinta nu simte nimic, indiferent de operatie. Cu alte cuvinte sterilizarea nu este barbarie, fiind facuta tot sub anestezie, dar eutanasierea este? Toti chirurgii (nu doar veterinarii) procedeaza barbar, efectuand operatii pe creier, pe cord deschis, abdominale, ortopedice, amputari etc?
Nimeni nu concepe ca acesti caini sa fie ucisi cu batele sau cu lopetile. Insa A.S.P.A. Bucuresti nu se poate autoacuza de barbarie. Daca efectueaza eutanasii sub anestezie, cum poate afirma ca le-a sistat pentru ca sunt barbare? Au sistat eutanasierile pentru ca ei insisi le faceau ilegal/barbar?

Stiut fiind faptul ca prazile/victimele sunt mancate de vii de canide, nu ne putem imagina chinurile in care a murit Ana Oros Daraban: a fost devorata la propriu, cadavrul ei fiind acoperit de muscaturi multiple si dezmembrat: „Era sfâșiată în bucați! I-au rupt picioarele, i-au rupt mainile, am gasit-o aproape dezbracată. In timp ce ai mei sunau la 112, cei de la A.S.P.A. imi ziceau sa revin luni”.

(sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj-giulesti-sarbi-cartierul-de-langa-lacul-morii-terorizat-de-caini-ce-spun-vecinii-femeii-care-a-murit-sfasiata-in-timp-ce-parintii-mei-sunau-la-112-cei-d—mNxeIzdf4sXE)


Intrebarea nr. 8
CUM JUSTIFICA A.S.P.A. BUCURESTI BUGETUL ENORM CERUT DE LA BUGETUL PRIMARIEI?

Persoane care se ocupa de capturarea cainilor sunt in numar de 13. Din 100 de angalati! Iar acest lucru este postat fara nicio jena pe pagina de facebook: “in total, în cadrul echipajelor de prindere, sunt angajați 13 șoferi și prinzători.” (!)

Dupa ce s-a constatat clar sifonarea banului public, anul acesta au cerut suplimentarea bugetului!
https://www.digi24.ro/stiri/directorul-A.S.P.A.-a-demisionat-nicusor-dan-a-gestionat-bugetul-institutiei-ca-pe-propriul-buzunar-1961097

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26035030-buget-avut-anul-trecut-A.S.P.A.-institutia-din-primaria-capitalei-care-ocupa-cainii-fara-stapan-cine-conduce-institutia-salarii-su

In aceasta perioada de austeritate si cresteri de preturi, noi, bucurestenii, platim gras institutia care ne lasa sa fim mancati de vii de caini!

Problema existentei cainilor pe strazi este functionarea defectuoasa a A.S.P.A. Bucuresti prin necapturarea cainilor si cresterea celor din adaposturi pe bani publici, nu persoanele care isi abadoneaza cainii pentru ca nu au acces pe spatiile verzi cu ei!

Nu acceptam invocarea de motive inventate, Bucurestiul trebuie sa aiba spatii verzi curate.
Happy 2023-08-09 19:54:48
sunt unul din cei care au participat la intalnirea din 2021 cu primaria sector 6, si in parcul moghioros cat si la primarie. din 2021 am fost pur si simplu terorizat de catre pls6, sub primarul CIPRIAN CIUCU, desi noi cerusem toleranta, in schimb m-am simtit ca in poligon, primind amenzi, aberant pentru activitatea de aport pe peluzele parcului moghioros, in plina sinergie cu persoanele din jur, care se bucurau de aceasta activitate relaxanta, insa agentii pls6 au avut grija sa terorizeze. SUSTIN PROIECTUL pentru libertatea cateilor pe spatii verzi din parcuri sau in jurul blocului, atata timp cat nu distrugem zona, nu facem galagie, ci avand activitate de aport sau relaxare, sau picnic, sau citind o carte, alaturi de catel, in stare de repaus. Multumesc frumos. CIPRIAN CIUCU ESTE CRIMINAL DE CAINI!!!
Emilian 2023-08-10 08:35:04
Bună ziua/bună seara!
Consider că proiectul de act normativ este o inițiativă lăudabilă, menită transformării Capitalei într-un oraș pet-friendly prin valorificarea drepturilor animalelor.
Dar, întrucât aceste drepturi trebuie să fie într-un echilibru cu drepturile persoanelor, proiectul necesită îmbunătățiri, astfel:
1. Deși din textul actului normativ rezultă cunoașterea OUG 55/2002, prin preluarea ( din păcate, incompletă) unor dispoziții ale acesteia, nici în preambul nu este menționată și nici în prevederile HCGMB nu este cel puțin utilizată norma de trimitere precizată de normele de tehnică legislativă.
OUG 55 interzice accesul în toate locurile publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea pentru câinii periculoși din categoria I (câini de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor).
De asemenea, același act normativ impune anumite restricții pentru câinii periculoși din categoria II (American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor).
Ori aceste dispoziții nu sunt preluate în proiectul HCGMB, fapt ce creează confuzie și o contradicție de legislație.
Utilizarea termenului generic ”câini”, respectiv a sintagmei ”animale de companie”, este de natură să asigure accesul neîngrădit pe domeniul public a tuturor exemplarelor canine, inclusiv a celor cărora legea le interzice acest drept.
Restricții sunt impuse numai pentru câinii agresivi care reprezintă o altă categorie descrisă de OUG.
Sigur, veți spune că respectarea legii este obligatorie iar necunoașterea ei nu absolvă de răspundere juridică, dar faptul că proiectul HCGMB tinde să detalieze unele obligații ale posesorilor fără a utiliza norma de trimitere impune în această situație preluarea în integralitate a dispozițiilor legale și nu numai a unei părți ale acestora.
2. În proiectul HCGMB sunt prevăzute derogări pentru câinii M.Ap.N. și M.A.I., în vreme ce OUG 55 prevede mai multe instituții exceptate (unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază). Și în acest caz devine necesară realizarea unei concordanțe între proiect și legislația în vigoare.
3. Se utilizează o ”cvasi-normă” de trimitere la ”regulamentul de funcționare” al spațiilor special amenajate pentru câini fără a preciza emitentul și dacă este un act normativ oficial.
Care regulament? Acesta nu există. Sigur, uneori, la locurile special destinate sunt afișate niște reguli, dar există multe situații în care posesorii nu sunt informați (lipsă afișe/pancarte).
Nu se pot face trimiteri către acte normative ipotetice și eventuale.
4. Se propune abrogarea ad-integrum a prevederilor art.34 din (anexa 1 la) HCGMB 120/2010. E drept, o parte dintre acestea sunt preluate în proiect, dar nu integral. Se creează astfel un vid legislativ care poate da naștere la eliminarea răspunderii pentru aspecte ce contravin evident unor norme de conviețuire (curățenie, poluare olfactivă, protecția și siguranța populației).
5. În proiect se utilizează termenul de ”canisită” care, pe lângă faptul că nu este un termen consacrat, reprezintă un barbarism, preluat prin trunchierea unei sintagme din limba italiană.
”Area CANI SITA” (”spațiu CÂINI SITUAT”) urmată de descrierea amplasării.
Este drept, unele autorități ale administrației publice locale (în special din vestul țării) utilizează (inclusiv în acte oficiale), din dorința de a epata, termenul ”canisită”, dar nu consider că ar fi un motiv spre a fi preluat și de CGMB, pentru a evita situațiile ridicole.
6. Ca observație directă, am constatat că, în unele parcuri, posesorii de câini și alte animale de companie folosesc sursele de apă (țâșnitori) destinate consumului uman pentru a spăla și ”adăpa” prietenii necuvântători.
Petru a nu degenera într-un fenomen, consider că ar fi necesară introducerea unor obligații în acest sens în actul normativ.
7. Ca o ultimă observație, proiectul de act normativ nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea dispozițiilor acestuia.
Observațiile supuse atenției dumneavoastră nu sunt exhaustive dar sper ca acestea să constituie un punct de plecare pentru adoptarea unui act normativ necesar asigurării unui echilibru între drepturile persoanelor și drepturile animalelor.
Cu deosebită considerație,
CRISTINA 2023-08-10 12:52:46
Sunt de acord cu accesul animalelor de companie in parcuri, spatii verzi si zone publice! Imi pare o dovada de normalitate! Cine nu strange dupa animale sa fie amendat, la fel sa se aplice amenzi si pentru cei care distrug sau lasa gunoi in urma lor indiferent ca au animale de companie, copiii sau nu! Sa vedem gramada de plastic arunca aiurea peste tot, mucuri de tigara, materiale de constructii si alte deseuri abandonate prin toate coluturile, sa nu mai vorbesc despre cei ce urineaza la primul colt , scari de blocuri si statii stb...
Dorel 2023-08-10 15:19:24
Tine de moralitatea stapanilor de caini, care lipseste aproape cu desavarsire. Ei stiu ca trebuie sa curete, dar sfideaza. Ei stiu ca nu au voie cu canii pe spatiile verzi dar sfideaza chiar si in locurile cu semne indicatoare banare acces caini. Pe spatiile verzi nu intra cu ei cu pampersi, doar “sa socializeze”.
Stapanii de caini sinceri au subliniat si in acesta dezbatere publica prezenta fecalelor in spatiile verzi si sunt cosntienti da faptul ca nu se face primavara cu cateva “flori” care stang dupa caini.

Celor care sustin ca au cainii deparazitati periodic si ca acestia nu ar fi pericole pentru sanatate, le aduc la cunostinta ca este imposibil sa fie curati din moment ce se recontamineaza a doua zi. Mai precis am dat cainelui pastilutele de deparazitare, parazitii si ouale mor astazi insa maine ies cu el si calca in (sau adulmenca sau chiar mananca) fecalele unuia nedeparazitat, asadar se recontamineaza. Despre asta vorbim. Si nu doar ca se recontamineaza ei, ci mizeriile sunt aduse in casa stapanilor, carora le sufla in gura, pe unii ii ling, le intra in bucatarii, li se suie in pat etc. Iar daca ei sunt certati cu igiena si nu le pasa, este problema lor. Noua ne pasa. Si prin acesta modificare noi, cei care suntem iubitori de curatenie si sanatate suntem cei discriminati. Caci vorbim de boli grave cum sunt toxocaroza, leptospiroza, chisti hidatici etc.

Cat despre amenzi, de cate ori ati vazut un stapan care este pe spatiul verde amendat? Iar daca nu e amendat acum, cand este interzis accesul si are aceasta opreliste, cum va fi amendat cand va fi permis accesul? Lesa extensibila nu mai confera apropierea si controlul stapanului, deci a ramas doar litera legii privind obligativitatea lesei, spiritul ei nu mai exista.

Imi exprim dezacordul total fata de aceasta initiativa.
Dana S. 2023-08-11 23:10:40
Sunt cateva aspecte pentru care acest proiect de hotarare nu este fezabil si de care d-nele si d-nii consilieri generali decidenti trebuie sa tina cont:

Majoritatea bucurestenilor nu locuiesc langa parcuri, asa ca proiectul vizeaza, in principal, gradinile blocurilor.

Gradinile blocurilor sunt practic curtile celor care locuim la bloc si nimeni nu ar aproba ca propria-i curte sa fie folosita pe post de toaleta de caini.

Nici urina, nici scaunele apoase si nici parul nu pot fi stranse. Daca de pe asfalt exista speranta ca vor fi maturate de firma de salubritate (in plus, asfaltul este si spalat periodic in anumite portiuni de firma de salubrizare si in tot orasul de ploi, care cara aceste mizerii in canale), pentru excrementele impregnate in pamant nu exista solutie.

Tinerea cainilor in lesa implica permiterea accesului stapanilor pe spatiile verzi, implicit calcarea in picioare si distrugerea ierbii plus distrugerea rondurilor de flori care vor fi tavalite de caini, asa cum se intampla cand Bucurestiul era plin de haitele de caini fara stapan.

Cu ocazia plimbarii prin spatiile verzi infectate de excremente atat cainii cat si stapanii iau pe labe, respectiv pe incaltaminte excrementele care, pe spatiile verzi sunt camuflate si amestecate cu pamantul, fata de cele lasate pe asfalt. Mai ales ca pamantul este imprastiat de caini peste ce au defecat.

Nu este adevarat ca daca au acces la spatiile din parcuri, stapanii de caini nu au cum sa ajunga la ele, nu are nimeni pretentia ca acestia sa se teleporteze in spatiile amenajate, este de la sine inteles ca un drept de folosinta implica si accesul.

Personal am fost tinta/martora lipsei crase de bun simt in mai multe situatii:

1 - “De ce va isterizati, doamna, pentru un cacut si un pipilica”?

2 - “Daca va dernajeaza, luati-l dumneavoastra, pe mine nu ma deranjeaza”.

3 - “Este biodegradabil”.

4 - O situatie, strigatoare la cer in materie de grosolanie a fost cand un caine a urinat (intr-o statie STB) pe plasa cu cumparaturi (alimente din piata + fructe si legume) a unei doamne si stapana cainelui i-a spus (cand dansa a protestat ca nu se poate asa ceva): “lasati cu atata mancare, ca si asa trebuie sa mai dati jos cateva kilograme”.

5 – Cea mai grava situatie, intrucat avea repercursiuni intr-un sector intreg, a fost la o audienta tinuta de Cristian Popescu Piedone cand era primar al sectorului 4 in care s-a dezbatut (si) problema cainilor fara stapan (ne promitea ca va cumpara teren sa faca un adapost pentru sectorul 4 in care sa preia cainii – vorbesc de situatia dinainte de anul 2014 in care orasul a fost ecarisat de haite). Eram intr-o sala plina, doar presedinti si administratori de bloc, cand mai multe persoane au luat cuvantul cu privire la cainii cu stapan si anume ca stapanii nu curata in urma lor. Ca sa auzim cu urechile noastre urmatoarea aberanta explicatie: “Pai cine plimba cateii, decat batranele care ii au impotriva singuratatii? Nu sunt de acord sa le amendam au pensii mici.” Nu uit cum s-a ridicat o doamna si i-a spus pe fata: “Cum adica? Daca sunt batrane, trebuie sa fie si nesimtite?” Asadar, in sectorul 5 nu se vor aplica amenzi, aplicarea legii fiind eludata de primar. In sectorul 4, chiar si cu poze trimise, nu se aplica amenzi cand este reclamata o gradina de bloc devenita insalubra (folosita pe post de WC de caini) - nu exista personal sa patruleze.

6 - Iar in alte cazuri de tangente cu stapanii de caini, am avut parte de injuraturi care nu se pot reproduce.

Politie Locala nu am vazut sa ne pazeasca gradinile, aplicarea amenzilor la care se face referire in proiect in vederea controlarii carnetelor de sanatate si al (folosirii) pungutelor pentru excremente nu e realizabila. Detine d-na Manuela Muresan confirmarea cresterii de nu se stie cate ori a efectivelor Politiei Locale in vederea supravegherii gradinilor?

Stapanii de caini care au postat mai sus nu au copii? Nu doresc un aer care sa miroasa a gazon (uneori proaspat tuns) si a cateva flori parfumate? Nu doresc sa nu le fie aduse in casa (unii primind cainii si in bucatarii) lista intreaga de agenti infectiosi provocatori de zoonoze transmisibile de la caini? Caci noi nu ne dorim sa ne fie aduse pe scara blocului si sa intram cu ele in casa - nu ne ofera stapanii de caini presulete dezinfectante la usi!

Daca esti certat cu igiena sau esti intr-o grava ignoranta, nu ai dreptul sa imbolnavesti pe altul (vezi paralela cu refuzul purtarii mastii in pandemie).

Inchei prin sublinierea a cateva concluzii:

1 - sa se respinga acest proiect de hoatarare.
2 - sub actualele spatii cu nisip pentru caini sa fie montata canalizatie colectoare a apei pentru ca aceste spatii sa poata fi spalate cu furtunele (la fel cum este prevazut pentru padocurile sau grajdurile de anumale).
3 - Sa nu mai existe nisip in actualele spatii (care e imprastiat de vant peste tot), ci sa se monteze burete permeabil cum exista si la locurile de joaca prin care trece doar apa, excrementele solide ramanand sa fie luate de stapani iar spatiul in sine urmand sa fie spalat de doua ori pe sapatamana cu apa si detregent. In acestvfel evita si cainii si stapanii calcarea in excremente.
4 - Spatiile pentru caini sa aiba pereti/garduturi de plexiglas intrucat in sectorul 4 sunt lipire de locurile de joaca, orice rafala de vant imprastiind mizeriile cainilor in spatiile copiilor.
5 - La sedinta CGMB, acesta sa ia in calcul analizarea activitatii ASPA (institutie din subordinea sa) si sa raspunda aspectelor (grave) semnalate de Pro Civilizatie in postarea de mai sus.

PS A se consulta si pagina "Strang dupa catel" pentru a se vedea lupta civica pentru convingerea stapanior de caini asupra unor trasaturi de caracater care trebuiau sa fie innascute in om: bunul simt si responsabilitatea.

Cu multumiri,

Dana S.