Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind conferirea statutului de spatiu de dezbatere publica Pietei Universitatii: Zona Piata 21 decembrie 1989 si Zona din fata Teatrului National Bucuresti precum si stabilirea procedurilor de remodelare urbanistica.
Comentarii
alex 2012-03-08 08:59:09
Sunt de acord cu transformarea Pietei Universitatii intr-o piata de tip agora. Orice ROMAN sa poata sa spuna ce are el chef, impotriva cui are el chef si oricand are el chef fara sa trebuiasca sa alerge dupa o mie de aprobari. Agora sa fie inchisa partidelor politice si liderilor politici. Ex: cum a incercat sa faca orban cand a incercat sa se bage cu japca. Agora sa fie inchisa oricarei religii. Adica bisericile sa nu poata organiza nici un fel de actiune. Impotriva lor, sa se poata manifesta, dar ei sa nu aibe acces acolo. Foarte important: orice ROMAN care a protestat in agora sa nu poata fi acuzat si comdamnat indiferent de ce a spus in agora. Libertate de exprimare, libertatea gandirii. Este timpul sa avem cat mai multe locuri publice in tara in care sa spunem ce gandim, ce ne doare si ce vrem. Si cum ar spune un neamt: Romania, inainte de toate!
Gabriela ISAC 2012-03-08 11:37:21
sunt de acord
radu popa 2012-03-09 18:42:10

Initiativa este excelenta.Propun un amendament la legea privind adunarile publice in sensul ca adunarile publice care au loc in acest spatiu sa fie exceptate de o aprobare prealabila.Nu trebuie sa fie nici o ingradire cu privire la persoanele participante,chiar daca sunt persoane publice.Daca acestea sunt agreate sau ascultate de participanti cred ca totul este OK
Vasile NACU 2012-03-10 11:33:16
Sunt un "ciumpalac" si iata ce cred eu.
In acest loc, care poate fi definit ca "Perimetru al democratiei", nu trebuie limitata participarea la intalniri, adunari, mitinguri ce pot avea loc in zona, la un numar de persoane. Cel mult se poate ca, la atingerea pragului de 100-150 de participanti, fortele de ordine sa ia masuri, in afara "perimetrului", pentru a preveni producerea de violente sau acte ilegale.
Nu consider ca este democratic si in spiritul "Pietei Universitatii" din 1989 incoace, ca aceste manifestari cu caracter civic sa fie limitate de obligatia de a informa sau a obtine acordul prealabil al autoritatilor. Aceste manifestari trebuie sa isi pastreze caracterul spontan, nedirijat. Pentru actiunile organizate sunt persoane juridice care pot organiza, in conditiile legii, adunari, mitinguri etc. in oricare alta locatie.
In acest spatiu fortele de ordine nu pot interveni decat in cazul aparitiei unor actiuni violente sau ilegale (trafic de droguri si altele asemenea) si numai pentru a izola aceste actiuni sau a separa grupurile antagoniste. Altfel, jandarmeria va face, la comanda politica, abuzuri la fel ca si pana acum.
Daca doriti un schimb de idei pe aceasta tema astept o invitatie la discutii.
DARIE 2012-03-12 14:02:44
Sint de acord ,dar locul este total nepotrivit.Ne consideram in UE.Poate intr-un parc ar fi mai potrivit
Sanda 2012-03-15 16:00:16
de acord, dar nu in Piata Universitatii. Undeva in PARCUL IZVOR, se ajunge si bine ptr maj bucurestenilor, este departe de locuinte si nu deranjeaza. Poate sa-i "deranjeze" pe alesii neamului, ca e langa Casa Poporului!
Stefan Iordache 2012-03-16 12:11:51
Consider ca prezenta hotarare ar trebui sa se constituie intr-o alternativa la manifestatiile "spontane", astfel incat sa existe posibilitatea juridica a eliminarii incalcarilor Legii nr. 60/1991. Locul este bine ales, deoarece deseori Piata Universitatii a constituit un loc de contestare a principiilor unei democratii elective. Prin implementarea proiectului batalia politica se transforma in expunere de idei, auditoriul avand posibilitatea de a face aprecieri comparative. In ultimul rand consider ca ar trebui evitata posibilitatea contestarii actului normativ cu caracter general, gasindu-se forma potrivita pentru a nu fi interpretat ca o exceptie de la o lege.
Alina Daniela Bogdan 2012-03-16 12:25:53
Recomandare la proie
Stefan Iordache 2012-03-16 14:10:10
Va rog sa imi aprobati participarea la sedinta de dezbatere publica din data de 19.03.2012 ora 13 la sediul PMB.
Cu stima,
Stefan Iordache
Alexandru Cristian Surcel 2012-03-16 14:20:29
In conformitate cu discutia telefonica pe care am avut-o cu doamna Gabriela Florea de la Serviciul Transparenta Decizionala din cadrul PMB, imi anunt participarea la dezbaterea publica de luni, 19 martie 2012, orele 13. Numele meu este Alexandru Cristian Surcel si ma legitimez cu CI seria RR nr. 555110, eliberata de SPCEP Sector 6 biroul nr. 2 la 15.01.2009.

In ce priveste propunerea in discutie, exista o contradictie flagranta intre expunerea de motive, care se bazeaza pe istoria Pietei Universitatii ca si kilometru 0 al democratiei in Romania, si propunerea plina de anomalii si restrictii:
1. Un program de functionare mai scurt decat cel permis intrunirilor publice de Legea nr. 60/1991 republicata privind intrunirile publice.
2. Autorizarea prealabila si stabilirea ordinii dezbaterilor de catre PMB, ca si dreptul acesteia de a evacua din Agora persoane pentru ceva atat de vag exprimat ca "nerespectarea prezentului regulament".
3. Limitarea pe criterii pur subiective de catre autoritati a numarului maxim de participanti si a duratei discursurilor, in loc sa lase aceste aspecte in seama cetatenilor, asa cum se cuvine unei Agore, adica unei zone libere de manifestare.
4. Impunerea unui orar chiar mai strict decat cel admis de legislatia in vigoare in materie de intruniri publice (orele 8-23).
Proiectul ar trebui doar sa constea doar in amenajarea a doua zone pietonale, dotate cu spatii de intrunire, spatii de afisaj si mici tribune, neingradite si care sa nu fie supravegheate in mod special de autoritati. Doar activitatile comerciale si cele ale partidelor politice, sindicatelor, patronatelor si cultelor ar trebui sa fie excluse din acest spatiu. Nu sunt necesare toalete, intrucat acestea exista in Pasajul Universitatii.
De asemenea, amenajarea Agorei nu trebuie sa constituie pretext pentru limitarea libertatii de intrunire si a protestelor spontane in alte zone ale orasului. Si asa, in prezent, guvernul si jandarmeria romana aplica Legea 60/1991 voit gresit, incalcand preceptul de interpretare a legilor mostenit inca din dreptul roman "specialia derogant generalibus" (normele speciale deroga de la regulile generale). Ma refer la faptul ca abuzurile care au avut loc in ultima vreme au fost bazate pe regula generala din art. 1 alin. (2) din Legea 60/1991 (necesitatea notificarii prealabile/autorizarii intrunirilor publice), ignorand total exceptiile create de art. 3 din aceeasi lege, intre care cea mai relevanta fiind cea care prevede ca intrunirile si protestele care au loc in exteriorul incintelor institutiilor nu au nevoie de autorizare prealabila.